Pavićević otkrio zanimljive detalje pregovora stare većine

Ja sam lično optimista i smatram da bi se moralo naći rješenje prihvatljivo svima. Trebalo je prije dva dana da izađemo sa imenima u vidu predloga. Jedino je koalicija “Crno na bijelo” i Socijalistička narodna partija (SNP) imala jasan predlog i ime. Normalno, naš predlog da Dritan Abazović nastavi započeti rad, potkrijepili smo našim mišljenjima i argumentima. Pri tome smo jasno i nedvosmisleno stavili do znanja da to nije ni naš ultimatum, ni naša ucjena, nego jednostavno predlog o kome možemo da pričamo, kazao je za “Dan” predsjednik grupe građana CIVIS Srđan Pavićević.

Ističe da su poslanici iz Demokratske Crne Gore izašli sa predlogom iskazanim u dva stava.

Prema njihovom mišljenju, SNP–URA-CIVIS-u ne “pripada” da daju predloge o izboru mandatara. Ovakva izjava, samom svojom konstrukcijom i terminom da nam ne “pripada” neko pravo, problematična je u više pogleda i više aspekata, koje sada neću elaborirati. Drugi njihov stav je da u ime emancipatorskog progresa, na dvije ključne pozicije predsjednika Skupštine i Vlade, budu dvije žene, pri tome ne izjašnjavajući se ko bi to bio. Smatram da je i pored realno neophodne potrebe za rodnom senzitivnosti, ovaj predlog otprilike iste težine, kao da je naglašeno da na pomenutim pozicijama moraju biti dva muškarca, ili neizostavno jedno muško, a jedno žensko – podvlači Pavićević.

Dodaje i da oba iznesena stava kolega Demokrata postaju još interesantnija kada se tome doda činjenica da su se oni, bez ikakve ponude, bez ičijeg zvaničnog pitanja u toku pregovora, sami i za svoj račun odrekli pozicija na ove dvije funkcije.

– Kako kažu “U ime naroda”? A onda su da paradoks bude veći, tako nezainteresovani za pomenute pozicije, odredili kome pripada, a kome ne, da iznese svoj predlog i na kraju da na tim pozicijama budu dvije žene?! Lično nemam komentar. Imao sam, nažalost, mnogo veća očekivanja. Iz ovog “rebusa” bismo morali što prije izaći – ocjenjuje Pavićević.

DF nije ultimativan

Pavićević je kazao da su smatrali i jasno iznijeli da oni koji su oborili vladu Dritana Abazovića izađu sa jasnim i decidnim stavom i rješenjem.

– Rukovođeni logikom da onaj koji je oborio vladu, ili presudno uticao na njeno obaranje, zajedno sa DPS-om, treba da ponudi predlog i personalni, idejni i koncepcijski kvalitativno i suštinski drugačiji i bolji od onog koji je baštinila Vlada koju su oborili. U potrazi za novim premijerom, valjda je normalno za očekivati da nam se kao predlog ponudi osoba politički obrazovanija, dobronamjernija, hrabrija, dinamičnija, agilnija, patriotski iskrenija od oborenog premijera, koji je sad u tehničkom dijelu mandata – navodi Pavićević.

Naš sagovornik ističe da su od poslanika Demokratskog fronta (DF) dobili ponudu da to bude neko iz njihove koalicije, ali bez precizno izgovorenog imena za sada.

– Oni, međutim, imaju jasan stav da nijesu ultimativni i da će svaki njihov predlog biti predmet razgovora i dogovora, sagledavajući u punoj širini i domaći i inostrani kontekst sa dužnim postovanjem i u realnoj mjeri – istakao je poslanik CIVIS-a.

Prema njegovom mišljenju, pored svih navedenih činjenica, koje oslikavaju trenutne pozicije, glavna informacija je da na ponuđenoj platformi, koja podrazumijeva nastavak borbe protiv organizovanog kriminala, nastavak puta prema Evropskoj uniji, ekonomsku stabilnost, poštovanje svih ranije preuzetih međunarodnih obaveza stoji 41 potpis poslanika.

– Time je ponovo ovjerena “izborna većina”. Mislim da treba što prije da uslijedi dogovor, koji nas ne može napraviti sve zadovoljnim, što pretpostavlja da ćemo svi morati malo uzmaći od naših maksimalističkih zahtjeva i očekivanja. Ako na tom putu istrajemo i uspijemo, pitanja iz domena pravosuđa će se puno lakše i harmoničnije rješavati. Ozbiljnost, odgovornost i dobra namjera, to je putokaz na put uspjeha – zaključuje Pavićević.

Dan

Provjerite slična mjesta

Ovo su najbolji i nagrađeni službenici MUP-a

Bezbjednost i očuvanje unutrašnjeg poretka temeljne su vrijednosti od nastanka državnih institucija sve do današanje …