Danas novi sastanak: Manjinama i Zapadu Demokratski front neprihvatljiv

Novi sastanak bivše parlamentarne većine na kojoj će funkcioneri voditi razgovore o rješavanju političke krize biće održan danas u 17 časova, u Skupštini Crne Gore. Oni će na ovom sastanku pokušati da dođu do kompromisa o izboru nove vlade i novog skupštinskog rukovodstva. Iako su optimistični po pitanju formiranja vlade, ne mogu da se dogovore oko novog mandatara. Dok Demokratski front (DF) želi to mjesto, iz međunarodne zajednice konstantno stižu poruke da je DF za njih neprihvatljiv, te da nijesu sigurni da mogu sarađivati sa ovom političkom grupacijom. Ni manjine ne žele mandatara iz DF-a. Lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka kazao je za “Dan” da on ima dijametralno suprotan stav sa poslanicima DF-a.

– Stav nam je dijametralno suprotan oko mnogih pitanja. Dok se ti stavovi ne očiste od politike, DUA ne vidi neki vid saradnje sa njima – istakao je Zenka.

Za nas je najbolja solucija tehnička vlada koja bi izvela Crnu Goru iz ove beznadežne situacije. Država je apsolutno u rasulu. Ne znamo ko kako radi, nemamo red, narod ne zna o čemu se radi, a kompas je potpuno izgubljen. Najrealnije bi bilo kada bi Demokrate, pošto su prema njihovim dosadašnjim djelovanjima okrenuti ka EU standardima, bile na čelu te tehničke vlade – kazao je Zenka.

Predsjednik Demokratske partije (DP) i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka saopštio je za “Dan” da bi najbolje bilo da aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović bude i na čelu nove vlade.

– Demokratska partija sa pažnjom prati razgovore i dogovore oko formiranja nove izvršne vlasti u našoj državi. Pozdravljamo spremnost svih aktera da budu konstruktivni, jer nas u jednu zajednicu ne okuplja samo ono što bijasmo juče nego, prije svega, ono što ćemo sjutra zajednički preduzimati. Smatramo, stoga, da bi najbolje bilo da mandatar nove vlade do kraja mandata ovog saziva Skupštine ili makar do prijevremenih parlamentarnih izbora bude dr Dritan Abazović. Vjerujemo da je to najcjelishodnije rješenje u trenutnoj situaciji, a za nas kao manjinsku stranku i najprihvatljivije – kazao je Đeka.

Pejak: Na izborima će biti više apstinenata

Vesko Pejak iz pokreta Alternativa kazao je za “Dan” da što se izbora tiče oni su nevažni, jer miješanjem istih sastojaka uvijek se dobija isto jelo.

– To što će biti malo manje DF-a, a malo više Demokrata ne znači puno. Obje partije slijede mišljenja sa strane. Prava promjena bi bila da se prije izbora sve partije dogovore o nacionalnim interesima i da se napravi plan djelovanja za koje bi građani glasali. Ovako glasamo da li nekome dobro stoji odijelo, kome bolje stoji kravata i slično. Mislim da će na narednim izborima biti mnogo više apstinenata koji neće izaći na izbore. Opravdano. Jer izaći na izbore da bi neko mogao da zaposli tetku ili kuma u EPCG nije dovoljan razlog da se izađe – navodi Pejak.

Ističe i da je Crna Gora kolonija u kojoj se živi onako kako gospodari kažu.

– Da bi Crna Gora zadržala status kolonije, ambasade preko domaćih političara upravljaju njenom spoljnom i unutrašnjom politikom. Ako građani Crne Gore žele da žive dobro, onda će naša zemlja morati da se izbori za nezavisan status. To neće biti lako, s obzirom na to da ne postoje zdrave političke elite kojima je Crna Gora prioritet. Ono što građani treba da znaju je to da se u kolonijama ne živi dobro, te da poslanička plata u Crnoj Gori nije ni koliko je minimalna zarada u Njemačkoj ili Americi. A mi smo praktično dio Evrope. Tak kad budemo gledali svoj interes živjeće se bolje – rekao je Pejak.

Ističe i da je vlada sa Abazovićem na čelu bila najinkluzivnija do sada, da je poseban senzibilitet imala prema manjinama i da je to visoko vrednovano i kod njih samih i kod naših međunarodnih partnera.

Iz Bošnjačke stranke nam je nezvanično rečeno da njihovi partneri mogu biti proevropske snage, te da nijesu sigurni da je Demokratski front zapadno orijentisana partija.

Dosad su održana tri sastanka predstavnika bivše parlamentarne većine, a svaki je inicirao predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Mandić je u četvrtak saopštio kako očekuje da do načelnog kompromisa nekadašnje većine dođe za vikend.

– Imamo obavezu, građani očekuju novu vladu i novo skupštinsko rukovodstvo. Postavili smo veoma težak zadatak. Dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno – rekao je, navodeći da bi bio počastvovan ako bi bio novi premijer.

Dan

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …