Prodaja Delte pokazala da je Crna Gora pogriješila prilikom prodaje Telekoma

Najveći tržni centar u Crnoj Gori “Delta siti” prije nekolikio dana zvanično je prodat po cijeni od 95 miliona eura, dok je prije Crnogorski telekom sa kompletnom infrastrukturom prodat po cijeni od 114 miliona eura. Sagovornici “Dana” saglasni su da je država pogriješila sa prodajom jedne od državnih kompanija.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra da se upravo na ovom primjeru vidi razlika poslovanja ozbiljnom i državnom kompanijom.

– “Delta” je imala očigledno dobar plan, što je njihova osnovna djelatnost, investirali su određena sredstva, uradili povraćaj investicije, napravili profit, prodali firmu i opet napravili profit. Jasna je njihova logika, dakle profit će iskoristiti za nove investicije – istakao je Filipović.

Prema Filipovićevim navodima, to je način na koji funkcionišu velike korporacije.

– Kada pričamo o privatizaciji Telekoma, to je jedan izuzetno loš potez, jer se nikada ne privatizuje ono što donosi novac. To nije problem prodati, već je problem šta se radi sa novcem koji vam prodaja donese. Država od prodaje Telekoma nije investirala novac kako bi došla do nekog profita koji će ući u budžet koji bi služio za određene stvari. Taj novac, koji je tada bio vrlo korektna cifra, vjerovatno je utrošen za podmirivanje obaveza i postojećih pozicija u budžetu. Problematično je što je država izgubila dugoročni profit i tada je trebalo da idu ne na stoprocentnu prodaju, već u javno-privatno partnerstvo – ističe Filipović.

Sud u SAD utvrdio korupciju, u Crnoj Gori nije

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura među kojima je i Ana Kolarević, sestra predsjednika Mila Đukanovića. Crnogorski sudski organi nedavno su utvrdili da u ovom poslu nije bilo koruptivnih radnji prilikom prodaje.

Vesko Pejak iz Alternative navodi da je privatizacija Telekoma odrađena na nezakonit način, što je potvrdio i privredni sud u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Za nezakonite radnje optuženi su direktori Telekoma s jedne strane i Ana Đukanović s druge strane. Telekom je zbog takvog ponašanja morao plati antimonopolsku kaznu Americi u iznosu od više stotina miliona dolara, plus enormne sudske troškove. S naše strane, niko nije odgovarao. U poslu s naše strane učestvovao je i Oleg Obradović, čovjek čiji saradnici iz “Plantaža” sad leže u zatvoru. Šema Đukanović–Obradović korišćena je i u slučaju “Plantaža”, gdje je Đukanovićeva “branila” suprotnu stranu u sporu sa firmom Olega Obradovića. Jasno je da je u ovom poslu oko Telekoma cilj bio da se uzmu procenti – navodi Pejak.

On ističe da je “firma” Đukanović–Obradović iz ovih poslova izašla sa oko 5.000.000 eura plusa.

– Sud u Americi je utvrdio da nijesu uradili ništa, da je to bio klasični primjer korupcije. Telekom je u vrijeme privatizacije imao razrađenu internet i mobilni telefoniju. Samo jedna bazna stanica u to vrijeme koštala je nekoliko miliona, a oni su bili pokrili 90 odsto teritorije Crne Gore. Imali su internet konekciju dugo vremena, pa su druge mobilne kuće njima plaćali za internet. Procijenjena vrijednost nije smela da bude ispod 300-400 miliona. Samo da napomenemo, profit prve tri godine je isplatio Telekom. Da li će neko odgovarati za ovu krađu zavisi od tužilaštva. Sve u svemu, svi dokazi su tu i ne mogu se uništiti. Dovoljno je da tužilaštvo krene da radi svoj posao. Ništa više – zaključuje Pejak.

Dan

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …