Država povodom eksploatacije šljunka pokazuje nemoć

Vlada je u petak aktuelizovala pitanje nelegalne eksploatacije šljunka. Da se pijesak iz Morače i juče nesmetano odvozio uvjerila se i naša ekipa na terenu. I dok traje prebacivanje odgovornosti, građanski aktivisti kažu da država u ovoj priči pokazuje nemoć.

Nelegalno vađenje šljunka iz rijeka u petak je bila jedna od tema na sjednici Vlade. Premijer je prozvao one koji to rade ali i one koji bi trebalo to da spriječe.

“Ako inspekciju interesuje đe je materijal. Ja ću im reći materijal je iza KiOPS-a. Ne znam sada u kubicima ali tamo ćete naći korita mnogih rijeka. Kompanija Bemaks je tamo, da ne bi neko pogrešno shvatio, nikakave to veze sa KIPS-om nema. Nema ovo veze s jednom kompanijom, sve kompanije su identifikovane.neke imaju nelegalne objekte. Zašto građevinska inspekcija ne ode da sruši te objekte i to je pitanje”, kazao je na sjednici Vlade u petak premijer u tehničkom mandatu Dritann Abazović.

Dok iz Bemaksa tvrde da njihov pijesak nije iz rijeka za šta, kako navodi njihov pravni zastupnik Zoran Piperović, imaju dokumentaciju, na Morači i danas, može se reći, stanje redovno.

“Eksploatišu šljunak sa državnih parcela, separišu ga na državnoj parceli, prosto vlada rasulo, bezakonje, izjave premijera nisu urodile plodom ali nije tu premijer da izjavljuje već da natjera institucije da rade svoj posao”, kazao je ekološki aktivista Vuk Vujisić.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su nam da je urađeno sve što je u njihovoj nadležnosti kao i da su Upravi policije dostavili sve podatke. Navode i da redovno obilaze donji tok Morače i Cijevne i da, kako kažu, od početka godine nijesu zatekli krađu pijeska.

Vujisić s druge strane poručuje da država u cijeloj ovoj priči pokazuje nemoć.

“Sve to nadležne službe znaju i ništa ne rade kao da smo tu da kritikujemo i niko ne završava posao”, kazao je Vujisić.

I pored svega Vujisić ne odustaje, prikupljene dokaze prosleđuje Zaštitniku imovinskih interesa i čeka dan kada ce neko odgovarati za kako kaže pljačku državne imovine.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …