DPS: Nakaradna poslovna politika EPCG, dio planskog ugrožava energetske suverenosti Crne Gore

Nekada uspješno državno preduzeće EPCG, tone pod teretom partijskog uhljebljivanja, populizma, neodgovornosti i političkih trgovina među čelnicima stranaka koje već dvije godine ruiniraju sve što je valjalo u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz DPS-a.

Predsjednik Borda direktora i funkcioner Demokratskog fronta, Milutin Đukanović, šansu države i EPCG vidi u činjenici da je vlast kojoj i on pripada pozatvarala velike privredne gigante pa sada oni nemaju zahtjeve za strujom?! Kad funkcioner DF uhljebljen u vrh rukovodstva Elektroprivrede tako rezonuje, onda ne čudi da EPCG sklapa poslovne aranžmane koji direktno potkopavaju temelje ovog nekada uspješnog preduzeća. Nedavno je Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) saopštila da su investiciona ulaganja države u sektor energetike značajno pala, dok je čelnik ove agencije tako loš rezultat pripisao politizaciji ovog sektora. Samo je u CEDIS-u iznos investicija 50 procenata manji od prosjeka ranijih godina, a broj uhljebljenih veći za 35 posto, dok EPCG štancuje planove i prospekte, i plaća aktiviste Demokratskog fronta. 

Naime, EPCG Ugovorom za prodaju električne energije do sada je izgubila blizu 15 miliona eura, jer je „mudrom“ logikom svog rukovodstva, došla u situaciju da je struju nabavljala po 3 puta većoj cijeni, nego što je prodaje, da bi ispunila ugovorenu obavezu. Čelnici EPCG bahato su trošili energiju iz akumulacija kad je struja bila najjeftinija, jer su na silu htjeli da dođu do pozitivnog rezultata za prvih 6 mjeseci. Tako smo došli do tačke da je stanje akumulacija, za mjesec jul 50 procenata manje od plana i da sad imamo problem sa strujom u mjesecima koji sa sobom donose hladnoću i veliku potrošnju. U kakvom je stanju elektro – energetski sektor, najbolje su osjetili građani koji su u sred sezone imali svakodnevne prekide napajanja, padove napona, i posljedično kvarove na kućnim aparatima i uređajima.

Da ne spominjemo armiju partijskih uhljeba, kumova, rođaka koji kroz ugovore sa EPCG, za nepostojeće poslove dobijaju stranačke apanaže i tako dodatno urušavaju ovo državno preduzeće i to u vremenu najveće ekonomske krize. Ili ugovor Rudnika uglja Pljevalja sa Elektroprivrednom Srbije po kojem je cijena uglja za tog srpskog giganta 5 puta manja nego za građane Pljevalja.

Uskoro ćemo se uvjeriti kolike je gubitke proizvelo loše vođenje EPCG. Energetska kriza na svjetskom nivou zahtijeva stručno i profesionalno upravljanje ovim sektorom, a mi imamo sve suprotno. Nakaradna poslovna politika energetskog sektora, urušavanje sistema, za posljedicu ima plansko ugrožava energetske suverenosti Crne Gore.

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …