Sistem pred kolapsom: Bolnice same kupuju terapije za pacijente

Bolnice i domovi zdravlja primorani su da se snalaze i sami kupuju određene ljekove i sanitetski materijal jer Montefarm nije sproveo godišnji tender zbog nedostatka novca, potvrđeno je “Danu” iz nekoliko ustanova. Direktori tih zdravstvenih ustanova ističu da ih zabrinjavaju nestašice i da se plaše da neće imati čim da liječe pacijente, te da su već morali sami da nabavljaju određene medikamente. Prema tvrdnjama pojedinih građana koji koriste usluge zdravstvenih ustanova, osim vakcina protiv meningitisa i hepatitisa B, Kliničkom centru i bolnicama nedostaju terapije za liječenje srčanih oboljenja, dijabetesa i prostate, kao i određeni sanitetski materijal.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić upozorio je prije nekoliko dana da se zdravstveni sistem nalazi u alarmantnom stanju zbog dugova od 65.000.000 eura i da neće moći da isporučuju ljekove bolnicama ukoliko ne bude rebalansa budžeta. Iz Montefarma su nam saopštili da očekuju da će nakon što Vlada uplati 7.000.000 eura stabilizovati nabavku i isporučiti potrebne ljekove.

Direktor Opšte bolnice Bijelo Polje Kenan Erović kazao je za “Dan” da uz puno napora i svojim sredstvima obezbjeđuju ljekove i medicinski materijal jer godišnji tender Montefarma ni nakon devet mjeseci nije raspisan i sproveden.

– Tender je trebalo da bude raspisan početkom godine. Naša bolnica je uz velike napore i zalaganje do danas uspjela da obezbijedi kontinuirano snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima iako tender još uvijek nije gotov i kontinuirano dobijamo informacije o nestašici ili zakonskim problemima sa nabavkom. Naši napori samim tim su sve veći, uzimajući u obzir i povećani broj operacija u poslednjih godinu dana. Ulažemo ogromne napore da pacijentima obezbijedimo kontinuiranu snabdjevenost lijekovima i medicinskim sredstvima, čak ulažemo i svoja finansijska sredstva kako bismo to obezbijedili – ističe Erović.

Dan

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …