Pronađeni paraglajderisti, u toku akcija izvlačenja

Dvojica paraglajderista, njemački državljanin Štefan Hajman i Rus A. M, koji su u noći između četvrtka i petka nestali tokom spuštanja sa Vrsute, pronađeni su živi, kazao je oko ponoći Pobjedi pripadnik Službe zaštite i spašavanja Bar, Aco Vulević. Akcija izvlačenja je u toku.

Paraglajderisti su pronađeni na samom vrhu Vrsute – na 150 metara od tačke polijetanja.

Vulević je kazao da su povrijeđeni ali u svjesnom stanju.

Stepen njihovih povreda utvrdiće tokom medicinskih pregleda nakon akcije izvlačenja.

Nevrijeme otežavalo potragu
Prema izjavi svjedoka paraglajdisti su posljednji put viđeni u četvrtak oko 18 sati kada su se uprkos najavi lošeg vremena otisnuli sa poletiša na toj planini u barskoj opštini.

Službe spašavanja alarmirane su tek kasno u četvrtak, što nije dalo prostora za efektivnu potragu. Juče su kiša, vjetar i niska oblačnost sveli preglednost terena na minimum. Prema dostupnim podacima, paraglajderisti kod sebe nijesu imali mobilne telefone, niti neki drugi uređaj koji bi omogućio pozicioniranje, sem radio stanice ali preko nje nije ostvaren kontakt s njima.

Potraga
Direktor direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović potvrdio je kasno u petak Pobjedi da su juče u potragu pored barske Službe zaštite i spašavanja bili uključeni i helikopter Vojske Crne Gore, službenici Centra bezbjednosti Bar, kao i sektora granične policije i rendžerska služba Nacionalnih parkova koja je pregledala nadzorne kamere ne bi li došli do podataka koji bi usmjerili spasioce na pravi trag.

Prvi koji su juče ujutro izašli da teren na Vrsuti pregledaju uz pomoć dronova bili su članovi barske Službe zaštite i spašavanja.

Kako je Pobjedi kazao ranije Aco Vulević iz SZS, dok je vrijeme dozvoljavalo, pregledali su zonu polijetanja i Šušanjsku planinu, ali su nepristupačan teren i slava vidljivost onemogućili efektivnu pretragu i uočavanje plavog krila na kojem su pilot i njegov putnik letjeli na paraglajderu.

On je naveo da je u potragu bila uključena i dron ekipa Uprave za pomorsku i sigurnost i kontrolu luka.

Kako je juče kazao direktor Direkorta za zaštitu i spašavanje Miodraga Bešovića, potragu su otežavali činjenica da se veoma često, kada je vožnja paraglajdera u pitanju, ne poštuje zakon, pa se polijeće bez prijave Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, ili Operativno komunikacionom centru Uprave policije.

Bešović je kazao da potrazi nije išla u prilog ni činjenica da se ne zna smjer u kojem se paraglajder zaputio, kao i to što su službe spašavanja alarmirane tek preksinoć oko 23 sata.

Prema procjeni jednog od stručnjaka sa kojima smo razgovarali, mnogo je faktora moglo uticati na upitnu sudbinu paraglajderista, ali ključne su: nepoštovanje najave loših vremenskih uslova, neposjedovanje mobilnih telefona ili uređaja za lociranje, kakve, recimo koriste planinari.

Prema pravinicima Agencije za civilno vazduhoplovstvo, let paraglajdera, posebno tandema, može se obavljati samo po povoljnim vremenskim uslovima i nikako po kiši, vjetru ili magli.

Politanje i slijetanje moraju se obavljati najmanje 150 metara udaljenosti od ljudi i objekata.

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …