Dvojica ruskih zvaničnika zatražila opoziv Putina pa dobili novčane kazne

Nekoliko ruskih zvaničnika koji obavljaju poslove na nižim nivoima vlasti, pozvali su rusku Dumu da razmotri opciju opoziva ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kao “nagradu” za ovakvo razmišljanje, zvaničnici su uhapšeni.

Prema pisanju CNN-a i ruskih opozicionih medija, četiri zvaničnika iz oblasti Sankt Peterburga apelovali su na rusku Dumu da razmotri opciju Putinovog opoziva zbog zločina veleizdaje.

“Putin je odgovoran za desetkovanje mladih i radno sposobnih ruskih muškaraca koji bi bolje služili u radnu nego vojsci. Također, njegovo djelovanje doprinijelo je produbljivanju ruske ekonomske krize, kao i širenju NATO-a na istok Evrope”, navodi se u apelu.

Autor ovog apela Dmitrij Paljuga i njegov kolega Nikita Juferev naveli su kasnije na Twitteru kako su dobili poziv policije da se jave u stanicu te da su dobili novčane kazne zbog “diskreditacije vlasti”.

Nakon što je krajem februara Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu, ruska vlada ugasila je brojne nezavisne medije te je uvela novi zakon kojim se uvode stroge kazne za širenje informacija koje Kremlj procjenjuje kao lažne.

Prema procjenama nezavisne grupe OVD-Info, od početka ruske invazije u Rusiji je uhapšeno 16.437 osoba koje su izrazile nezadovoljstvo odlukom Moskve da napadne Ukrajinu.

Klix

Provjerite slična mjesta

PLJEVLJA: Otvorena izložba „Stariji mladima“

Povodom Međunarodnog dana starih osoba na danas je na Trgu Đorđija Peruničića otvorena izložba „Stariji …