Država da plati 5,3 miliona i izabere manje zlo

Zvaničnik brazilskog ministarstva ekonomije i tri službenika kompanije Embraer doputovaće u ponedjeljak u Podgoricu kako bi tokom sljedeće sedmice utvrdili u kakvom je stanju ,,embrajer 195 40-AOC“ (,,čarli“), potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Oni će od 12. do 16. septembra kontrolisati avion koji je od kraja 2020. parkiran na podgoričkom aerodromu, nije plovidben i tehnički je neispravan. Nakon što se uvjere u njegovo stanje Brazilci mogu tražiti aktiviranje državne garancije koja je tamošnjoj BNDS banci data 2010. godine, kada je avion kupio Montenegro erlajnz. Vlada Crne Gore tada je garantovala da će, u slučaju kršenja ugovora, koji je prekršen jer MA nije isplatio sav novac, obezbijediti isporuku aviona vlasniku, što bi danas državu koštalo najmanje 15 miliona eura.

Stvarni trošak

Očekuje se da će predstavnik vlade Brazila razgovarati sa crnogorskim kolegama, ali za sada nema zvanične najave sastanka. Iz Ministarstva kapitalnih investicija Pobjedi je juče rečeno da nemaju nikakvih najava u vezi ,,čarlija“.

Bivši državni sekretar za saobraćaj u MKI Zoran Radunović Pobjedi je juče kazao da bi za državu najbolje bilo da otkupi avion, jer je to manji trošak.

– Vjerujem da dolazak Brazilaca nije loša informacija jer će nakon što odrade check aviona država znati koliki je njen stvarni trošak. Manje zlo u ovom trenutku je da se avion otkupi za 5,3 miliona, koliko su Brazilci ranije tražili. To je manje od stvarnog duga koji je sedam miliona – rekao je Radunović.

Brazilci dolaze jer se BNDS banka nije uspjela dogovoriti sa bivšom i aktuelnom vladom oko aviona kojeg je 2010. na lizing kupio MA za 38 miliona dolara, ali je ostao dužan četiri rate od po 1,7 miliona. Nakon gašenja MA sa Brazilcima su pregovarali predstavnici To Montenegra, koji su prethodno izuzeli dokumentaciju aviona, a da o tome nijesu napravili zapisnik. Brazilci su im za avion tražili 5,3 miliona, ali je To Montenegro odustao od kupovine jer nije imao novca. Nakon toga je stav MKI bio da Vlada treba da kupi avion i izdaje ga To Montenegru.

Bez motora i prozora

Upitan zašto nijesu riješili ovo pitanje za vrijeme njegovog mandata, Radunović je odgovorio da je kupovina aviona bila dogovorena, ali da se čekala saglasnost Ministarstva finansija.

– Kada nas je To Montenegro obavijestio da ne mogu da kupe avion, prijedlog je bio da se formira državna kompanija koja bi ga kupila i izdavala ga njima. Međutim, kasnije je došlo do pada Vlade i to se nije realizovalo – tvrdi Radunović.

Iz To Montenegra, u čijem je posjedu dokumentacija aviona, Pobjedi je rečeno da nemaju zvaničnih najava da će BNDS aktivirati državnu garanciju, ali da su spremni da prisustvuju pregovorima ako do njih dođe.

Predstavnik bivših radnika MA Miljan Perović Pobjedi je juče kazao da je „čarli“ posljednji let imao 26. decembra 2020. godine kada je prizemljena flota nacionalne avio-kompanije. On je, navodi Perović, tada preletio iz Tivta za Podgoricu i bio je tehnički ispravan i plovidben.

– Sada se ,,čarli“ nalazi na vojnoj stajanci podgoričkog aerodroma i ono što se golim okom može vidjeti je da mu nedostaje jedan motor, ali i prozor na putničkoj kabini – rekao je Perović, ukazujući da je MA u stečaju više puta obavještavao nadležne da je avion u lošem stanju.

On smatra da će tačan iznos troška, koji će država imati ako bude morala da vrati avion u plovidbeno stanje, biti poznat tek nakon što ga vlasnik odvede u ovlašćeni servis i ispostavi račun.

– Ako znamo da jedan motor košta između šest i devet miliona eura, da postojeći motor nije konzerviran, kao i da nije poznato je li skinut još neki dio sa aviona, pretpostavljam da će ukupan trošak države za osposobljavanje aviona biti znatno iznad deset miliona eura – naveo je Perović, koji ocjenjuje da je manje štetno po državu da otkupi avion i potom odluči što će raditi sa njim.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa …