Bez dogovora u EU: Ništa od ograničavanja cijene ruskog plina

Ministri energetike EU nisu se dogovorili o ograničavanju cijene ruskog plina, saopštila je danas evropska povjerenica za energetiku Kadri Simson.

Rekla je da će sljedeće sedmice Evropska komisija predstaviti nove prijedloge za borbu protiv energetske krize.

“Još ništa nije odlučeno. Vjerujem da ćemo imati naporan vikend i prve dane sljedeće sedmice prije nego što konačni paket bude spreman”, rekla je.

Devet članica EU bilo je protiv ograničenja cijene ili su bile rezervisane u vezi sa ovim prijedlogom.

Prema njenim riječima, nekoliko je ministara zatražilo od Evropske komisije analizu mogućih ograničenja cijena plina koji EU uvozi iz drugih zemalja.

“Ako je svrha naše politike suprotstavljanje ruskim manipulacijama isporukama plina Evropi, onda ima smisla ciljati samo na ruski plin”, rekla je.

Dodala je da u ovoj fazi ništa nije nemoguće i obećala da će se posebno organizirati tehnički sastanci sa zemljama koje su posebno ovisne o ruskom plinu.

Odgovarajući na pitanje što bi Brisel učinio da se uvede ograničenje cijene ruskog plina i da Moskva potpuno obustavi njegove isporuke u EU, rekla je da nitko ne garantuje da će se to dogoditi.

Simson je istaknula da bi ograničenje ukapljenog prirodnog plina (LNG), kojim EU pokušava zamijeniti mnogo jeftiniji ruski plin iz plinovoda, moglo ugroziti sigurnost opskrbe.

Ranije je isto mišljenje izrazila i čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je napomenula da se, ako se uvedu ograničenja cijena LNG-a, tankeri s njim mogu jednostavno okrenuti i krenuti u suprotnom smjeru od Evrope.

Češki ministar industrije i trgovine Josef Sikela rekao je na istoj pres konferenciji da je gornja cijena plina “bila najteži slučaj”.

Rekao je da ministri energetike EU i Evropska komisija moraju brzo raditi i pronaći koordinirano rješenje za smanjenje visokih cijena energije što je prije moguće.

Klix

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …