Zapad traži Vladu koju bi formirale Demokrate, DPS, SDP, SD i manjine

Iako nisu nametali rješenje izlaska iz aktuelne političke krize, većina diplomata koja je juče razgovarala sa opozicionim zvaničnicima, izrazila je očekivanje da bi će biti formirana vlada u kojoj bi bile proevropske partije, saznaju “Vijesti”.

Diplomate u tom poslu, kako su naveli izvori, velika očekivanja imaju od Demokrata Alekse Bečića koje bi bile dio paketa s opozicionim partijama, odnosno onim čiji su predstavnici klubova poslanika juče i razgovarali o ovim temama sa zvaničnicima uticajnih zemalja.

Takav stav ambasadora nije iznenađujući jer su ga prethodnih dana javno iznosili i predstavnici Evropske unije, koji prate procese u Crnoj Gori. Oni su poslali poruke da ne vide Demokratski front kao dio izvršne vlasti, što je bila i jučerašnja poruka sastanka u Skupštini.

Na njemu su, sem šefice EU delegacije i diplomata zemalja članica EU, učestvovali ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i Ujedinjenog kraljevstva Karen Medoks. Sagovornici su bili predstavnici poslaničkih klubova Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), kao i poslanici Genci Nimanbegu i Mehmet Zenka ispred kluba albanskih poslanika.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Boris Pejović
Delegacija je na Tviteru objavila jedino da su tema razgovora bila “aktuelna politička dešavanja”.

Lider Demokrata i šef kluba partije u Skupštini Boris Bogdanović su prije dva dana imali zaseban sastanak s diplomatama, nakon koga je takođe saopšteno da se razgovaralo o aktuelnim političkim dešavanjima. Šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa je saopštila da “Crna Gora treba da bude fokusirana na reforme iz evropske agende da bi napredovala na putu ka EU”.

Neka nova vlada trebalo bi državu da dovede do prijevremenih parlamentarnih izbora. U međuvremenu, očekuje se da Skupština izabere sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta.

Sagovornik “Vijesti”, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da diplomate nemaju očekivanja od GP URA jer njihov premijer Dritan Abazović nije isporučio obećano – kompletiran Ustavni sud i Sudski savjet.

Zenka je “Vijestima” kazao da su “ proevropske političke stranke Crne Gore”, koje su bile na sastanku, poslale jasnu poruku da ta proevropska opcija računa da Crna Gora nema nikakvu drugu opciju, osim puta ka EU. “Druge opcije su retrogradne, koje Crnu Goru vode u rane devedesete godine. Jasno smo im predočili naše stavove i neka eventualna rješenja kako bismo prevazišli krizu u kojoj se sada nalazi Crna Gora”, rekao je Zenka.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …