Za kumove i partijske saborce stambeni krediti po povoljnim uslovima

Sjednica Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kojeg čine kadrovi DF-a i Demokrata, na kojoj bi trebalo da budu usvojene kontroverzne izmjene i dopune Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u tom elektroenergetskom preduzeću, biće održana krajem ove ili početkom naredne sedmice, saznaje Pobjeda.

Izvori Pobjede iz te kompanije kažu da bi ta odluka mogla da bude donesena na sjednici već danas (petak).

TREĆI POKUŠAJ
U pitanju je treći pokušaj menadžmenta da donese takvu odluku, jer su prethodna dva propala zbog oštrog protivljenja Sindikata, javnosti, ali i kritika Vlade i resornog Ministarstva kapitalnih investicija.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović je kadar Demokrata i predsjednik Odbora glavnog grada te partije, a na čelu Odbora direktora je kadar DF-a Rajko Radošević.

U najnovijoj verziji izmjena i dopuna Stambenog pravilnika ključna odredba se odnosi da zaposleni ima pravo na stambeni kredit ako je 10 godina zaposlen u CEDIS-u ili EPCG ili ako je dvije godine menadžer koga je postavilo novo rukovodstvo. Ranija verzija imala je odredbu od pet godina za zaposlenog da bi stekao pravo da konkuriše.

– Uslov za rješavanje stambene potrebe zaposlenih koji su članovi menadžmenta i zaposlenih raspoređenih na radna mjesta od posebnog značaja za poslodavca je da na dan poziva za rješavanje stambene potrebe ima najmanje dvije godine staža na tim funkcijama ili 10 godina radnog staža u CEDIS-u ili u EPCG – navodi se u izmjenama i dopunama koje objavljuje Pobjeda.

DISKRIMINACIJA
Novim rješenjem se apsolutno favorizuju novi menadžeri koje je postavilo aktuelno rukovodstvo, posebno kroz razne komisije i takozvana koordinatorska mjesta nauštrb dokazanih i starih radnika.

Izvori Pobjede tvrde da se novim pravilnikom otvara mogućnost da tačno određene osobe, partijski podobne riješe stambena pitanja.

– Time se otvara mogućnost da kumovi, partijski aktivisti i prijateljice aktuelnog menadžmenta riješe stambene potrebe – tvrde izvori Pobjede.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih predviđene su izmjene čak 13 članova tog akta, ali su one u odnosu na raniju verziju mahom tehničkog karaktera. Stambeni kredit je izuzetno povoljan imajući u vidu da se vraća za 10 godina u 120 rata.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ranije je oštro kritikovao najavu CEDIS-a za stanove zaposlenima, navodeći da se nastavlja praksa da ta i ostale države firme postaju bastioni partija koje upravljaju njima.

– Nijesam protiv politike da se građanima pomaže, ali jesam protiv politike da određene državne kompanije koristimo kao partijske bastione. Mislim da se takva politika mora najstrože sankcionisati, da nam se ne bi ponavljala u narednom periodu. Trenutno jedna partija upravlja CEDIS-om, a možda će sjutra neka druga. Da se takve prakse ne bi nastavljale, to moramo sasjeći u korijenu i sankcionisati. Ako se utvrdi da se radilo protiv pravila, Vlada će procesuirati svakoga. Moramo se odgovorno odnositi prema državnim resursima, a ne kao da je to nešto što treba da iskoristimo – rekao je Abazović u julu ove godine.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …