Važno obavještenje Ministarstva poljoprivrede oko namirnica i robnih rezervi

Robne rezerve u Crnoj Gori trebalo bi da budu formirane početkom naredne godine, a do tada obezbijeđena je dovoljnost i konkuretnost bukvalno svih proizvoda. To je za “Dan” kazao generalni direktor Direktorata za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede Miroslav Cimbaljević.

Vlada, na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, početkom ove godine odlučila je da pokrene postupak stvaranja robnih rezervi, koje u Crnoj Gori ne postoje. Tada je saopšteno da Vlada u narednom periodu treba da razmotri model po kojem će država opet imati robne rezerve u slučaju rata, prirodnih katastrofa i drugih opasnosti, međutim, dolaskom nove izvršne vlasti kojom sada u tehničkom mandatu rukovodi Dritan Abazović, ta priča je, čini se, stavljena u drugi plan.

Prije mjesec i po formirano je vladino koordinacino tijelo za praćenje zaliha robe koja je od posebnog značaja, prije svega osnovnih životnih namirnica. Zadatak tog koordinacionog tijela je da prati i nivo zaliha. Kako nemamo robnih rezervi i kako još ne znamo u kom pravcu će se raditi kada su u pitanju robne rezerve, mi smo organizovali niz sastanaka sa predstavnicima Srbije odakle se nabavljaju ovi artikli – žitarice i osnovne životne namirnice sa ciljem da rezervišemo količine koje će nam biti potrebne do Nove godine i da imamo cjenovnu konkuretnost, odnosno da nivo cijena za Crnu Goru bude kao u Srbiji. Ministarstvo ekonomskog razvoja je zaduženo za modalitet formiranja robnih rezervi. Još nije poznat način na koji će one biti formirane, u ovom trenutku se moramo osloniti na naše trgovačke lance i dogovoriti kontinuitet snabdijevanja. Realno je očekivati da eventulano sledeće godine imamo robne rezerve. Prema informacijama iz Ministarstva ekonomskog razvoja, početkom sledeće godine bi trebalo da imamo robne rezerve. U tom pravcu treba da se donese niz pravilnika i podzakonskih akata. Nije jednostavno ući u tu proceduru. Za građane Crne Gore je bitno da smo mi obezbijedili dovoljnost i cjenovnu konkuretnost bukvalno svih proizvoda – zaključuje Cimbaljević.

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …