Đukanović: Do kraja godine nećemo povećavati cijene struje, ne bi trebalo da bude restrikcija

o kraja godine nećemo povećavati cijenu elektirčne energije, poručio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

– Danas su na berzi cijene 400, 500 čak i do 900 eura, mi tu energiju prodajemo po 50 eura. Kad bi se cijena povećala 20 odsto, to bi za građane bilo ogromno povećanje, a za Elektroprivredu od 50 na 60 eura. Jutros je bilo preko 400 a prije pet, šest dana 700 do 800 eura – kazao je Đukanović gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

On je ukazao na to da bi Elektroprivreda tim povećanjem “dobila nešto”, ali i da je to “toliko malo u odnosu na to što se dešava na tržištu energenata” – zbog čega su se i odlučili da ne povećavaju cijene.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je kazao da ne bi trebalo da bude restrikcija struje, ali i da to niko ne može da tvrdi sigurno.

– Ukoliko naše elektrane i postrojenja budu radile u normalnom režimu, ne bi trebalo da bude restrikcija, ali vrijeme je vrlo specifično i moramo gledati cjelokupnu geoplitičku sliku. Možete imati novca a da ne možete kupiti struju – ukazao je on.

Đukanović je istakao da su naši pogoni stari 40 do 60 godina, te kazao da se uredno rade uredno remonti i poštuju procedure, ali i dodao da uvijek može da se desi sitnica i da dođe do zastoja – što bi odmah značilo nove količine uvoza.

On je poručio da će EPCG uraditi sve što je u njenoj moći da ne bude restrikcija.

– U ovih 15 mjeseci zabilježena je najveća suša u posljednjih 50 godina, a neki ozbiljni naučnici kažu čak i u posljednjih 500 godina. Rijeka Po gotovo da je presušila, rijeka Rajna može da se pregazi.. Znamo da na Dunavu brodovi teško mogu da plove – ali evo, kiša je počela i nadamo se da ćemo preći ovu zimu za koju znamo da će biti ekstremna. Vjerovatno čemo živjeti život kakav je malo ko živio posle 1945. što se tiče energije i hrane – kazao je Đukanović.

Uvezeno 120 miliona eura električne energije

On je kazao da su za septembar obezbijedili nedostajuće količine energije, te da je od maja mjeseca uvezeno 120 miliona eura električne energije.

Osvrnuvši se na to što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović zatražio da se napravi plan uštede struje u javnom sektoru, Đukanović je kazao da je EPCG izašla sa snažnom kampanjom štednje, te ocijenio da sa tim potezom nijesu zakasnili.

– Politika Elektroprivrede je da bi trebalo da se štedi i da se gradi. Svi smo svjedoci toga da u posljednjih 40 godina Elektroprivreda Crne Gore nije napravila svoj izvor električne energije i neću da komentarišem takvo stanje i odgovornost u prethodnom periodu. Nadam se da ćemo uspjeti da nam energetika ne izaziva krizu, nego bude naša prednost – kazao je Đukanović.

On je ukazao na to da Crna Gora ima najveće deficite u potrošnji i proizvdonji u ljetnjem periodu – kada imamo najveći sunčani potencijal.

– U Poljskoj se prave solarne elektrane snage od 250 megavati – gdje je hiljadu sunčanih sati godišnje, dok na našem primorju imamo preko dvije hiljade sunčanih sati, u Podgorici preko hiljadu i osamsto. Na sjeveru Crne Gore razmišljaju da li im se isplate solarni paneli, naravno da isplate, jer je najgora lokacija u Crnoj Gori bolja je od najbolje u Poljskoj ili Njemačkoj – istakao je Đukanović.

On je konstatovao da mora da se štedi, te da bi trebalo pokretati investicije, pogotovo iz obnovljivih izvora energije.

– Moramo da iskoristimo enegriju kao razvojnu šansu da se pokrene čitava ekonomija Crne Gore – ukazao je Đukanović.

On smatra da bi javna administracija trebalo da bude odgovornija.

– Da se javna rasvjeta kasnije pali, ranije gasi.. Crna Gora ima jednu “sreću” u ovoj nesreći, zamislite da KAP i Željezara Nikšić rade punim kapacitetom kao prije 30 godina, prethodna vlast očigledno nije bila svjesna svoje uloge, pa je uništila ta preduzeća i zbog toga danas mi nemamo ogromne deficiite koje bi imali da nam privreda radi punim kapacitetima. Sve ovo je posljedica toga što se nije dovoljno ulagalo u energetiku – ocijenio je Đukanović.

Dogovor oko Željezare: EPCG da proda akcije do 26. septembra

Đukanović je kazao da je postignut dogovor oko Željezare Nikšić, te da bi Elektroprivreda trebalo da do 26. septembra da proda sopstvene akcije.

– Za to je potrebna saglasnost Ministarstva kapitalnih investicija i Vlade. Postignut je dogovor da oni EPCG ne mogu da daju jedan cent jer nemaju u budžetu, ali ukoliko bi EPCG bila spremna da kupi imovinu Željezare da su spremni preko EPCG da riješe njen status. Naša pozicija je bila “ili dobijaš ništa ili dobijaš željezaru” gdje smo ubijeđeni da to, zbog investitora koji se javljaju i njene energetske infrastrukture, može uspješno da se završi – kazao je Đukanović.

On je poručio da je država sada na potezu da dozvoli EPCG da proda sopstvene akcije, te kazao da EPCG pregovara sa turskom kompanijom Toščelik da se kupi imovina Željezare, što će prema njegovim riječima, biti dobar projekat.

Đukanović je saopštio da iz Toščelika nijesu odgovorili na predlog da se radnicima daju plate za dva mjeseca koje bi im odbili od otpremnina.

– Rekli su da će odgovoriti na naš predlog, a u međuvremenu su radnicima počeli da uplaćuju otpremnine. Javnost ćemo obaviještavati o ovakvim nekorektnim saradnjama. Sada pregovaramo sa Toščelikom da kupimo imovinu, oni bi voljeli da kupimo dvije te kompanije koji su vlasnici imovine – što je za nas rizik da kupujemo kompanije i provjeramo njihove bilanse jer možemo imati najbolje revizorske kuće da provjere te bilanse, a opet se nakon godinu dana može pojaviti ogromna faktura koja nigdje nije zavedena. EPCG je spremna da u ovom projektu sa Vladom kupi imovinu Željezare, a da ne preuzima obaveze – objasnio je Đukanović.

Što se tiče radnika, Đukanović je kazao da su u EPCG ubijeđeni da će za njih biti prostora, i da će prvi biti pozvani da rade u novoj kompaniji.

Vijesti/Pobjeda

Provjerite slična mjesta

PODGORICA: Oboren pješak

U City kvartu u Podgorici došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je oboren pješak, …