Ambasade nezvanično: EU i SAD ne vide DF kao pouzdanog partnera

Vlada koju bi tvorila nekadašnja parlamentarna većina koja trenutno pregovara sa DF-om na čelu ne bi imala podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

To su, prema saznanjima Pobjede, poručile zapadne diplomate predstavnicima poslaničkih klubova proevropskih partija na jučerašnjem sastanku.

Sastanku sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke i ambasadorima država EU prisustvovali su Danijel Živković, Nikola Rakočević, Draginja Vuksanović-Stanković, Ivan Vujović, Boris Mugoša, Miloš Čelanović, Suljo Mustafić, Mehmed Zenka i Genci Nimanbegu.

Na jučerašnjem sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država predstavnici proevropskih partija, kako je saopšteno, ukazali su da je neophodno da se u Skupštini konstituiše stabilna evropska i evroatlantska većina kako bi država izašla iz duboke institucionalne, ekonomske i bezbjednosne krize.

DIJALOGOM DO KOMPROMISA
U zajedničkom saopštenju naveli su da je na sastanku konstatovano da je potrebno izaći iz okvira partijskih interesa i djelotvornim dijalogom doći do kompromisa koji bi značio dalji napredak evropskog puta Crne Gore i usvajanja sistema vrijednosti koji baštine savremene zapadne demokratije.

– Predstavnici evropskih partija konstatovali su da će zajednički dati puni doprinos dolasku do konstruktivnog rješenja, apsolutno stavljajući državni ispred partijskog interesa kao što je to uvijek i bio slučaj – istakli su.

Poručili su i da će u novonastaloj situaciji još jednom potvrditi „državničku odgovornost koju baštine i koja će nastaviti da vodi Crnu Goru ka njenom ključnom spoljnopolitičkom prioritetu – punopravnom članstvu u EU“.

Pobjeda nezvanično saznaje da su ambasadori zemalja članica EU i SAD indirektno uputili proevropske partije na saradnju sa Demokratskom Crnom Gorom i sugerisali da bi morali pronaći „zajednički jezik“.

– Nijesu direktno govorili o Demokratama, ali se indirektno dalo znati koje su opcije koje su najpribližnije našim, koje se zalažu za učlanjenje Crne Gore u EU, i sa kojima bi se eventualno mogli dogovoriti o nekoj ili političkoj ili prelaznoj vladi – rekao je izvor Pobjede.

Prema saznanjima našeg lista, stav evropskih i američkih diplomata ostao je nepromijenjen i kada je u pitanju Demokratski front. Oni taj politički savez, kako je kazao izvor Pobjede, ne vide kao pouzdanog partnera.

– Vlada koja bi bila rezultat ove većine koja trenutno pregovara ne bi imala podršku EU. Realno je da se bira tehnička vlada koja bi pripremila izbore i to je jedini izlaz iz krize – prenio je drugi izvor Pobjede stav ambasadora EU i SAD.

Nakon završenog sastanka novinarima su se obratili poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković i poslanici SD-a Boris Mugoša i Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

MODELI
Mustafić je kazao da su na sastanku razgovarali o modelima prevazilaženja aktuelne krize, kao i da su razmatrali da li je u ovom trenutku izvjesnije formiranje političke vlade koju bi činili proevropski subjekti ili tehničke vlade koja bi imala oročen mandat.

– Fokus je bio na dijalogu političkih subjekata oko ključnih stvari koje se tiču obaveza parlamenta – popunjavanja Ustavnog suda, izglasavanje članova Sudskog savjeta, ali i na mogućim modelima i konceptima neke buduće vlade – kazao je Mustafić.

Smatra da bi sve političke snage koje su neupitno okupljene oko evropskih vrijednosti i reformi, ali i koje prihvataju sve vanjsko-političke obaveze trebalo da budu okupljene u nekoj budućoj vladi.

Poslanica Vuksanović-Stanković je ukazala na to da postoje dva koncepta za izlazak iz krize.

– Tehnička vlada koja bi pripremila izbore i koja bi sa definisanim programom reformisala izborno zakonodavstvo i drugi, politička vlada, a svakako je da smo opredijeljeni i za vanredne parlamentarne izbore kako bismo riješili krizu – pojasnila je Vuksanović-Stanković.

Istakla je i da su na sastanku razgovarali o ključnim vrijednostima koje bi trebalo da vode crnogorsko društvo i naglasili da je jedini ispravni put Crne Gore – put u EU.

– Ali, da bismo ušli u EU, svi smo se saglasili, moramo raditi na dijalogu. Zašto na dijalogu i konsenzusu? Pa da bismo postigli dogovor oko deblokade pravosuđa, izbora članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda, rješavanja ekonomske krize u državi – istakla je Vuksanović-Stanković.

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …