Mandić: Bila bi mi čast da budem premijer, ali ničija ambicija nije važnija od dogovora

Nekadašnja parlamentarna većina dogovorila se da u narednim danima pokuša da postigne sporazum o raspodjeli funkcija i formiranju vlade, kazao je lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić i najavio da bi “ukoliko se pokaže da mogu da rade zajedno” takva izvršna vlast mogla da potraje i do kraja mandata, odnosno redovnih parlamentarnih izbora.

– Nije odgovornost samo DF dođemo do pregovora. Dogovorili smo se da u narednim danima, ne dalekom periodu, završno sa 19. septembrom kad ističe rok kad predsjednik Crne Gore može dati mandat, postignemo dogvor. Govorili smo da bi bilo dobro da već ovog vikenda skiciramo stvari i načelni dogovor – rekao je Mandić na TV Vijesti.

On je kazao da bi to trebala da bude tehnička vlada koja bi sa redovnim predsjedničkim organizovala vanredne parlamentarne.

– Ali smo rekli da ako se pokaže da možemo da radimo zajedno, bili bi spremni da mandat ispunimo do kraja. Sve zavisi od dobre atmosfere koju treba uspostaviti, od načela, ciljeva od kojih je jedan da se vlada formira što prije – rekao je Mandić.

Smatra da treba omogućiti nekadašnjoj većini da formira političku vladu od ljudi “koji se čitav život pripremaju za ono što treba da uslijedi”.

– Treba nekome ko se 20 godina bavi nečim dati priliku da pokaže da li nešto može ili ne može da uradi – rekao je Mandić uz ocjenu da je sada momenat da se na drugačiji način organizuje parlamentarnva većina bez eliminisanja bilo koga.

Upitan da li će DF glasati ijednog člana Sudskog savjeta, Mandić je odgovorio da očekuje od DPS da se u dogovoru obezbijedi situacija za izbore u pravosuđu.

– Mi ćemo neposredno prije glasanja razmotriti sve činjenice. Ovi kandidati nisu usaglašeni sa nama, ali je intencija da se usaglasimo – rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta.

Mandić je odbio da konkretno odgovori ko bi mogao biti premijer uz poruku da je dogovor oko svega moguć.

– Sad je momenat da svaki višak ambicija kod svakog učesnika stavimo u drugi plan. Imamo obavezu, građani očekuju novu vladu, novo skupštinsko rukovodstvo. Postavili smo veoma težak zadatak. Dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno. Mi smo se obavezali da će se poštovati snaga ostvarena 30. avgusta, ali i da se dogovorom mogu napraviti korekcije. Ne bih želio da napravim iskorak koji bi poremetio to u šta sam uložio dosta truda. Najvažnije je da ambicije stavimo u drugi plan – rekao je Mandić.

Pobjeda/Vijesti

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …