Ko je u trci za gradonačelnika Podgorice: Vuković, Damjanović, Milatović, Dajković, Popović…

Podgorički lokalni izbori biće najzanimljiviji u novijoj istoriji sa aspekta neizvjesnosti izbornih rezultata. Zbog toga javnost nestrpljivo očekuje ko će predvoditi liste partija ili koalicionih saveza na izborima u Glavnom gradu.

Što se tiče vladajuće koalicije u Podgorici, tu je situacija prilično jasna, jer će aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković, najvjerovatnije, predvoditi široku koaliciju procrnogorskih partija. U DPS-u smatraju da je Vuković napravio od Podgorice pravi evropski grad i da će zbog toga uspjeti da nadoknadi ogromni minus sa parlementarnih izbora.

Dakle za očekivati je da Vuković bude nosilac liste koalicije DPS-SDP-SD- BS, mada je bilo ideja da Socijaldemokratska partija nastupi samostalno na izborima u Podgorici. U tom slučaju, koji je manje vjerovatan, nosilac liste SDP-a bi bio aktuelni šef podgoričkog odbora SDP-a Budislav Minić koji trenutno obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede.

U najvećem opozicionom savezu Demokratskom frontu još nema naznaka ko bi mogao biti kadidat za gradonačelnika, budući na komplikacije oko izdvajanja Zete iz sastava Podgorice.

Do usvajanja zetskih zakona, najozbiljniji kandidat DF-a za nosioca liste bio je lider DNP-a Milan Knežević i po svemu sudeći glavni favorit u trci za gradonačelnika. No, zbog zetskih zakona situacija se tu promijenila, pa DF-u predstoji težak zadatak da odredi kandidata za gradonačelnika.

U pokretu „Evropa sad“ nemaju dilema ko će ih predvoditi na predstojećim izborima i istaći će kandidaturu Jakova Milatovića, bivšeg ministra ekonomskog razvoja. Ukoliko se desi da Demokrate podrže Milatovića onda je jasno da on može računati na značajnu podršku.

Ukoliko pak Demokrate odluče da za nosioca liste predlože svog kandidata, onda za glavnog kandidata figurira funkcionerka Demokrata Zdenka Popović.

Ozbiljan kandidat za gradonačelnika biće ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović, ukoliko bude, prema nezvaničnim najavama kandidat koalicije SNP-URA-CIVIS.

Ranije se pominjalo, da u slučaju samostalnog nastupa URA kao nisilac liste bi figurirao Luka Rakčević.

Lider „Slobodne Crne Gore“ Vladislav Dajković je u srpskim medijima odavno najavio kandidaturu za gradonačelnika, a da li će svoje kandidate imati Milačićeva „Prava Crna Gora“ i Danilovićeva „Ujedinjena Crna Gora“, ostaje da se vidi.

Izbori u Podgorici su zakazani za 23.oktobar a ima onih koji tvrde da zbog peripetija oko Ustavog suda neće biti održani tog dana no će se odgoditi za proljeće naredne godine.

Predrag ZEČEVIĆ

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …