Bečić: Odričemo se i funkcije premijera i funkcije predsjednika Skupštine

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić saopštio je da se ta partija odriče i funkcije premijera i funkcije predsjednika Skupštine.

“Na samom početku želio bih prvo da čestitam građanima Crne Gore što imaju dovoljno strpljenja u situaciji hiperprodukcije kandidata za predsjednika Vlade i predsjednika Skupštine Crne Gore. To nije lako čak ni čitati, a kamoli vama kao pobjednicima izbora od 30. avgusta u tome i učestvovati. Naime, jedna grupa poslanika svakodnevno predlaže svog partijskog šefa za mandatara, a sa druge strane grupa ministara svog stranačkog šefa za mandatara. Nije im stran čak ni institut samokandidovanja i samoutrkivanja za jednu od ove dvije prestižne državne funkcije”, naveo je Bečić.

On je saopštio da su nakon pobjede na prethodnim parlamentarnim izborima poslanici Demokrata bezuslovno podržali nosioca izborne liste “Za budućnost Crne Gore” da bude mandatar.

“Odmah nakon toga bezuslovno smo podržali sastav 42. Vlade Crne Gore iako u toj Vladi nijesmo imali niti jednog ministra”, kazao je Bečić.

Samim tim, dodaje, bezuslovno su podržali nosioca druge izborne liste za prvog potpredsjednika Vlade.

“Obije izborne liste u toj Vladi su imale direktne i indirektne predstavnike u liku članova Vlade. Izborna lista Demokrata, jedina je izborna lista koja nije imala niti jednog predstavnika u Vladi Crne Gore. I pored činjenice da su obije izborne liste aktivno ili pasivno rušili sopstvenu Vladu, Demokrate su svom svojom političkom snagom branile 42. Vladu Crnu Gore u kojoj nijesu učestvovale”, kazao je Bečić.

Nažalost, nijesu je, kaže, odbranili.

“Formirana je 43. DPS Vlada. Odbili smo ponuđeno učešće u takvoj Vladi. Smijenjeni smo sa najviših državnih funkcija i dostojanstveno, bez pauza, bez trikova i sličnih blefova, otišli u opoziciju”, kazao je Bečić.

S obzirom da su otpočeli pregovori u kojima aktivno i iskreno učestvuju, naglašava da su jedina pobjednička izborna lista, čiji nosilac u ovom sazivu Parlamenta, nije bio mandatar za sastav nove Vlade, a pri tome su pojedinačno najjača partija ove pobjedničke parlamentarne većine.

“Dakle, iz iznijetih činjenica i demokratskih principa, mjesto mandatara pripada Demokratskoj Crnoj Gori. Te časti i prestižne političke privilegije se, u ovom pregovaračkom procesu, koji se vodi u organizaciji NSD, odričemo u korist naroda i države Crne Gore. Ako bi ovi pregovori rezultirali izborom mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, koji nakon ovog odricanja neće biti iz naše Partije, našoj partiji nesporno pripada mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore. I od ove prestižne političke funkcije, koju smo odgovorno obavljali, se odričemo”, poručuje Bečić.

CdM

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …