LEKIĆ: Ima ambicioznijih i boljih od mene za funkciju premijera

Lider Demosa Miodrag Lekić je gostujući u emisiji “Intervju” ocijenio da nova 44. vlada, ako bude politička i demokratska ima izgleda da uspije. Kaže da nije dobio nikakvu konkretnu ponudu da bude premijer nove Vlade, te ako se takav predlog od većine pojavi, prema njemu će se odnijeti odgovorno, mada smatra da ima ambicioznijih i boljih od njega za tu poziciju.

Smatra da je tokom posljednja dva sastanka parlamentarne većine napravljen pomak, ali da li se prešlo u kvalitativnu fazu, objektivno nije.

“To je jedan veliki poduhvat i prirodno rješenje koje je izostalo onda kad je trebalo, poslije 30. avgusta. Ovo je izborna većina, a sada okupljanjem se pokazalo i da postoji. Napravljen je jedan pravac i sa dozom i optimizma i rezerve gledam na to, a to što kreće oprezno je možda i dobar znak”, ocijenio je Lekić.

Kako je kazao, tokom sljedeće sedmice planirano je nekoliko sastanaka, nada se bez medijske pompe, ali ne na uštrb transparentnosti, kako bi do 19. septembra, a prema njegovom predlogu i do 15. imali konkretan dogovor.

“Na ova dva sastanka pokušavamo da se nešto poveže, a kakva je većina u pitanju govori podatak da je dovoljan samo jedna član te većine da se ne složi, pa da nema dogovora”, kaže Lekić.

Lekić ističe da je 44. vlada logična i prema međunarodnim i demokratskim pravilima i ima šansu da uradi nešto, ali ako se konstituiše kako treba, politički.

Ocijenio je da su dvije godine izgubljene, a da se mora nastaviti na višedecenijsku poražavajuću politiku. Sve treba ispraviti, ozbiljne konfrontacije kojih je bilo ublažiti i ispuniti dobar dio onoga što je obećano građanima.

“Crna Gora je u izuzetno teškoj situaciji, ima ekonomiju koja je neodrživa, u deficitima i mnogo toga treba uraditi”, kaže Lekić.

Kako je kazao, treba prekinuti sa nasljeđem partijskog zapošljavanja, neplaćanja poreza i drugim nepočinstvima koja su utemeljenja decenijama i tu nažalost, kako je kazao, nije napravljen preokret u posljednje dvije godine.

Komentarišući nezvanične informacije o njemu kao mogućem premijeru ili funkcioneru u Vladi, Lekić je kazao da do sada zvanično nije dobio nikakvu ponudu.

“Mislim da je čin neodgovornosti, onoga ko lako pri ovakvom stanju u društvu, pa i u toj koaliciji većine, prihvata da bude premijer. Nemam nikakvu ponudu, u neformalnom obliku ima nekih razgovora. A ako je i dobijem dajem prednost svima ostalima, neću se za nju boriti. Ako se inicira takav predlog, odnijeću se odgovorno prema njemu, ali vjerujem da postoje ambiciozniji i bolji i glasaću za predlog većine”, naglasio je Lekić.

Izjave određenih međunarodnih partnera, smatra, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Treba uvažavati međunarodni faktor, ali ne i biti impresioniran nekim političarima i pokazivati kolonijalni mentalitet.

“Ako ćemo da se oslanjamo samo na njihove upute, ne trebaju nam izbori. Činjenica je i da su 41. Vlada DPS-a sa svim sjenkama korupcija i 42. ekspertska i 43. imale podršku međunarodne zajednice, pa nije ispalo kako treba. Ako bude vlada ozbiljno radila, nije relevantno šta je neko rekao u Evropskom parlamentu”, ocijenio je predsjednik Demosa.

Poručio je i da će se ukoliko dobije neku poziciju odlučivanja u novoj vladi zalagati za redukovanje apanaža funkcionera.

“Moramo radikalno da mijenjamo ovaj sistem. Razumijem podjele među političkim partnerima, ali da ne repriziramo iritantne slike zapošljavanja. U reformu treba ići ka radikalnoj mjeri, da se zabrani rad članova stranaka u privrednim preduzećima. Možda sada, poslije ove izjave, odustanu od mene kao predloga za premijera, jer apetiti su veliki”, kaže Lekić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …