Hakeri od Vlade traži 3,6 miliona da bi vratili podatke

Kriminalna grupa “Kuba rensomver”, koju je ministar javne uprave Maraš Dukaj označio kao odgovornu za sajber napade na vladinu infrastrukturu, od Crne Gore traži 3,6 miliona dolara za oslobađanje podataka koje su zarobili na Vladinom serveru, potvrđeno je “Danu” u Ministarstvu javne uprave. U ovom resoru navode da su do te cifre došli tako što je jedan službenik samoinicijativno poslao mejl napadačima, odnosno nije se radilo o zvaničnom obraćanju države hakerima.

– Kao što smo i nekoliko puta do sada saopštili, Vlada Crne Gore nije i neće pregovarati sa kriminalnom grupom ili drugim akterima koji potencijalno stoje iza ovog napada. Znamo za podatak da im se samoinicijativno obratio jedan službenik čiji je računar kriptovan i da je obaviješten da se radi o iznosu od 3,6 miliona dolara. Naglašavamo da se radi o samoinicijativnom obraćanju i da Vlada neće o tome pregovarati – saopšteno je “Danu” iz kabineta ministra Dukaja.

Prije dvije sedmice predstavnici Vlade su saopštili da će se za sedam dana znati koliku štetu je pričinio sajber napad, a na pitanje šta je do sada utvrđeno u ministarstvu kažu da u ovom momentu definitivno mogu potvrditi da je šteta pričinjena kriptovanjem nekih 150 radnih stanica u 11 institucija.

Dan

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …