Dogovor nekadašnje većine još daleko, Đurović odbila da podnese ostavku

Dogovor nekadašnje parlamentarne većine o formiranju nove vlade još je daleko imajući u vidu udaljene pozicije po pitanju mandatara, ali i po pitanju funkcije šefa parlamenta, saznaje Pobjeda nezvanično.

Predstavnici stranaka nekadašnje parlamentarne većine na jučerašnjem sastanku usaglasili su da će u „paketu za političku raspodjelu“ biti pozicije predsjednika Skupštine, predsjednika i potpredsjednika odbora, premijera i članova Vlade, mjesta državnih i sekretara u ministarstvima, a dogovorili su i da će na sljedećem susretu govoriti o konkretnim imenima koja će pokrivati te funkcije.

Sastanak je inicirao jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, a prisustvovali su i njegov kolega iz saveza Milan Knežević, lider SNP-a Vladimir Joković, poslanici PZP Branko Radulović, Demokrata Momo Koprivica, Danilo Šaranović i Zdenka Popović, Radničke partije Maksim Vučinić, Civisa Srđa Pavićević, Prave Crne Gore Marko Milačić, Ujedinjene Goran Danilović, Demosa Miodrag Lekić, GP Ura Miloš Konatar kao i izvršni direktor te stranke Zoran Mikić.

Mandić je novinarima kazao da će u narednim danima političke partije predložiti ljude koji će pokrivati najodgovornije funkcije, a da će se prvo birati predsjednik i rukovodstvo Skupštine, a potom nova vlada.

– Dobar dio vremena posvetili smo programu vlade i izazovima sa kojima će biti suočena nova vlast – pitanje plata i penzija, snabdjevenosti hranom građanstva Crne Gore, svih poslova koje bi trebalo da radi jedna odgovorna vlast kakvu želimo da konstituišemo – kazao je Mandić.

On nije odgovarao na novinarska pitanja jer su se, kako je rekao, dogovorili da iznose samo informacije koje su u potpunosti usaglašene.

Izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku kazao je da je Danijela Đurović odbila da podnese ostavku.

– Predsjednik SNP-a Vladimir Joković je na sastanku kazao da će Đurović podnijeti ostavku tek kad se postigne sveobuhvatan dogovor – rekao je izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, dogovor nekadašnje parlamentarne većine je još daleko imajući u vidu udaljene pozicije po pitanju mandatara, ali i po pitanju funkcije šefa parlamenta. U Demokratama i DF-u sumnjaju da Ura i SNP igraju ,,dvostruku igru“ kako bi sporazum propao i Abazović i Đurović ostali na ključnim pozicijama u državi, a aktuelna vlada pripremala izbore.

Novinarima se obratio i poslanik Demokrata Momo Koprivica. On je kazao da su se na sastanku usaglasili oko metodoloških principa i pozicija koje će biti predmet raspodjele među konstituentima koji će tvoriti vlast.

– Na sastanku smo konstatovali šta je sve u paketu za političku raspodjelu. To je novo rukovodstvo Skupštine, predsjednik Skupštine, predsjednici odbora, potpredsjednici odbora koje bi birala parlamentarna većina, predsjednik Vlade, potpredsjednici i članovi Vlade, zatim mjesta državnih sekretara i sekretara u ministarstvima… – rekao je Koprivica.

Upitan jesu li dobili garancije da će Danijela Đurović podnijeti ostavku na mjesto predsjednice Skupštine, što su zahtijevali prethodnih dana, Koprivica je istakao da iz principa „resetovanja odnosa“ i političkog sporazuma koji su potpisali 2. septembra proizilazi upravo to.

– Pošto smo se svi saglasili da je predmet raspodjele i mjesto predsjednika Skupštine, sasvim je jasno da se ta funkcija neće moći staviti iznad političkog sporazuma. Tako da je odlazak sa te funkcije pitanje poštovanja principa, a ne borbe protiv nekog čovjeka ili partije – rekao je Koprivica.

Naveo je i da će pregovore oko formiranja vlasti nastaviti u „bližoj perspektivi“.

– Dogovorili smo plan rada koji će biti konstruktivan i, vjerujem, produktivan. Cilj je da se razgovori intenziviraju i da se u bližoj perspektivi dešavaju svakog dana. Javnost će biti zadovoljena tek kad izaberemo novo rukovodstvo Skupštine i novu vladu – zaključio je Koprivica.

Poslanici Ure odbili da potpišu politički sporazum
Koprivica je na konferenciji za medije kazao da je organizator sastanka Andrija Mandić tražio da politički sporazum koji su usaglasili 2. septembra potpiše 41 poslanik, ali da je to izostalo.

Nije htio da saopšti koji poslanici su odbili da potpišu dokument.

Izvor Pobjede iz vrha DF-a kazao je da je jedan od zaključaka sa prethodnog sastanka bio da sporazum potpiše 41 poslanik, ali da su to odbili poslanici GP Ura.

– To je zahtijevao Andrija Mandić i svi su prihvatili. Međutim, juče smo dobili informaciju da poslanici Ure neće da potpišu – rekao je izvor Pobjede.

Ispred Ure sporazum je na sastanku 2. septembra potpisao Zoran Mikić, ali on nije poslanik, već izvršni direktor.

Međutim, poslanik Miloš Konatar kazao je za portal RTCG da je potpis GP Ura na sporazumu i da je tu sve jasno.

– Za sada sve protiče u jednoj normalnoj, korektnoj atmosferi, i da kažem sve ide u pravcu da se postigne dogovor koji je najbolji za sve i koji je u interesu građana Crne Gore. Naš potpis je na sporazumu – istakao je Konatar.

Uvidom Pobjede u originalni dokument vidi se da je jedino Mikić stavio potpis na dokument. Kasno sinoć Demokrate su u saopštenju precizno targetirale poslanički klub Ure kao onaj koji je odbio da potpiše sporazum.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …