Tri imena za mandatara: Mandić, Bečić ili osoba čije se ime drži u tajnosti

Predstavnici nekadašnje parlamentarne većine koja je izglasala 42. Vladu Crne Gore sastaće se danas u Skupštini u pokušaju da približe stavove o rukovodstvu nove vlade i parlamenta, saznaje Pobjeda.

Poziv za susret liderima stranaka uputio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić i oni će na sastanku pokušati da detaljnije razrade prijedlog političkog sporazuma koji su potpisali 2. septembra.

FOKUS
– U fokusu sastanka biće razrada obaveza preuzetih iz sporazuma koji su krajem prošle sedmice potpisali predstavnici većine koji su odnijeli pobjedu na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine – rekao je izvor Pobjede.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, stranke nove potencijalne parlamentrane većine predstaviće prijedloge za premijera, ali i ponovo pokušati da riješe spornu funkciju predsjednice Skupštine Danijele Đurović koja, za sada, odbija da podnese ostavku.

U Demokratskom frontu kao najvećem konstituentu nove-stare parlamentarne većine smatraju da njima treba da pripadne premijerska pozicija.

– Politički subjekt koji je osvojio najveći broj mandata među pobjednicima izbora od 30. avgusta 2020. treba da zauzme čelnu funkciju u vladi. Po istim principima, funkcionerima DF-a, odnosno NSD-a kao najvećeg konstituenta ovog saveza, pripala su mjesta predsjednika opština Nikšić, Mojkovac i Berane. Na isti način DF-u, odnosno NSD-u bi trebalo da pripadne rukovodeće mjesto u 44. vladi Crne Gore, tvrde izvori Pobjede.

Mandića za premijera ne žele Demokrate koje smatraju da je na njih red nakon dvije vlade da predlože premijera.

Svoju računicu imaju Ura i SNP jer obje stranke žele da očuvaju svoje funkcije u vrhu vlasti. Ura se uzda i u pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, govoreći o Abazoviću, kazao da ,,je on kao premijer više uradio za 100 dana nego svi njegovi prethodnici zajedno“.

Izvor Pobjede iz vrha nove, potencijalne, većine saopštio je da je realna opcija da u slučaju da svaka od političkih grupacija bude insistirala na svom kandidatu za premijera da se ponudi četvrto kompromisno rješenje – politička ličnost koja bi bila prihvatljiva za sve. Ime te osobe se drži u tajnosti, a pojedini mediji bliski DF-u su ranije tvrdili da bi to mogao biti lider Demosa Miodrag Lekić

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …