Broj turista sa Zapada zanemarljiv, saobraćajne gužve problem

Ljetnja turistička sezona, kako kažu turistički poslenici, bila je najkraća do sada, s izuzetkom one u vrijeme epidemije kovida-19. Sezona je, naime, veoma kasno počela, nakon 20. jula, a trajala je do 20. avgusta. Uglavnom je bila orijentisana na regionalno tržište, na siromašniju klijentelu. Broj gostiju iz zemalja zapadne Evrope bio je zanemarljiv. Procjene nekih turističkih poslenika da će se zapadnim tržištem nadomjestiti rusko i ukrajinsko tržište bile su krajnje neozbiljne. Podaci se ne mogu upoređivati sa 2019. godinom, ali se tako nešto, istina, nije ni očekivalo. I pored svih priprema u predsezoni, glavna sezona sporo se zahuktala.

Turistički poslenik sa Velikog pijeska Dino Radović kaže da je na kraju još i ispalo bolje od očekivanja imajući u vidu kako je startovala sezona i kakvo je bilo interesovanje za rezervacije.

Definitivno, stranih gostiju je bilo vrlo malo. Najviše je bilo posjetilaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali oni nisu mogli nadomjestiti nedolazak Rusa, Ukrajinaca, Poljaka… Ovo je područje koje se na njih godinama oslanjalo. Ono što je ovu sezonu karakterisalo je period boravka koji je daleko kraći nego ranijih godina, kazao je on.

Uz magistralu načičkani razni objekti

Radović ističe da su saobraćajne gužve vidljive od izlaska iz tunela Sozina pa do Utjehe.

– Gužve su i na autobuskoj u Sutomoru, u Šušnju, na kružnom toku na mostu Željeznice… Nama od Velikog pijeska do Bara treba dva sata za desetak kilometara. Uz magistralu su načičkani razni objekti, kafane, pekare, prodavnice… Svako izlazi i ulazi na magistralu kako hoće. Možda su nadležni iz Opštine trebali da bolje procijene koliko je odobrenja trebalo dati za obavljanje takvih djelatnosti. Ima objekata koji nemaju metar parkinga, pa obavljaju pretovar na magistrali. Stvaraju se gužve, velike kolone, nervoza među učesnicima u saobraćaju – kaže Radović.

Da bi rezultat iz godine u godinu bio bolji i da bi se prihodima od turizma više punila državna kasa, potrebno je na vrijeme uvidjeti i ispravljati greške.

– Po mom mišljenju, problem je u nedostatku avio-prevoza. Imali smo i velike gužve u saobraćaju. Baš zbog nedostatka avio-linija gosti su se odlučivali da dođu automobilima. Nama na ovom području u sezoni nije lako doći do Bara ili Ulcinja. Problem gužvi nadležni godinama ne uspijevaju da riješe. I u inostranstvu ima gužvi, ali nakon što se jedne godine evidentira gužva taj problem se eliminiše već sledeće godine… A kod nas svake godine gužve na istom mjestu – kazao je Radović.

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …