RADULOVIĆ: Demokratski front treba da predloži mandatara

Sporazum partija pobjednica parlamentarnih izbora je istorijski i stvara osnove da svaka buduća vlada mora biti formirana na legitiman način, a svako ko opstruira dogovor – ubija Crnu Goru, poručio je zamjenik predsjednika Pokreta za promjene (PzP) i poslanik Branko Radulović.

”Predstoji nam mnogo rada i konstruktivnih dogovora. U sljedećih 15 dana neophodan je dogovor oko rukovodstva Skupštine i mandatara. Na taj način restartujemo pozicije na 30. avgust 2020. godine”, kazao je Radulović u intervjuu “Vijestima”.

Radulović je bio jedan od učesnika sastanka u Skupštini u petak, na kojem su predstavnici Demokratskog fronta (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, PzP), Demokrata, GP URA, Socijalističke narodne parije (SNP), Demosa, CIVIS-a, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore potpisali politički sporazum. Dogovoreno je da “stara većina” u narednih 15 dana formira vladu i izabere novo skupštinsko rukovodstvo.

Radulović ne isključuje mogućnost da sadašnja predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) ostane na toj poziciji, ako tako odluči parlamentarne većina.

Smatra da vanredni izbori, ako bi se uskoro u ovom ambijentu organizovali, ne bi ništa dobro ni novo donijeli Crnoj Gori.

Da li politički sporazum, koji su u petak potpisali lideri i visoki funkcionera partija pobjednica izbora 2020. godina, može predstavljati novi početak političkog života u Crnoj Gori?

Da, istinski vjerujem da je on čak i istorijski, bez obzira na koji način i u kojoj mjeri će efektuirati. Istorijski je jer stvara osnove da svaka buduća vlada mora biti formirana na legitiman način, proizaći iz slobodne volje građana, uz poštovanje demokratskih načela i sprovodeći programske ciljeve na kojima su dobijeni izbori. Treba imati u vidu da ni jedna od dosadašnjih 43 vlade nije bila legitimna zbog izborne korupcije i krađe ili zbog konstrukcionih devijacija karakterističnih za prethodne dvije kojima je “kumovao” ino-faktor. Takođe, ovaj dogovor prekida dosadašnju agoniju, vraća poljuljanu nadu u izgradnju pravne i prosperitetne Crne Gore rođenu nakon promjena prije dvije godine i stvara osnove za istinske reforme i pune evropske integracije.

Koga možemo očekivati za mandatara?

Smatram da predlog treba da potekne od najjačeg političkog subjekta, a ta osoba mora biti politički iskusna i sposobna da sprovede reformski program. Potenciram na značaju reformi, jer to je suštinski najbitnije.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …