Lekić: Oni koji su birani od građana da preuzmu odgovornost za vođenje države

Govoreći o sjutrašnjem sastanku lidera većine od 30. avgusta 2020, poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da je zasad uzet pravac prema rješenju koje je, po većinskoj reakciji javnosti, obradovalo građane.

Prilično se kasni, zapravo posljednji je čas da se poslije nevjerovatnih eksperimenata sa dvije vlade “drznemo” i uradimo ono što čini čitav demokratski svijet. Da se konstituišu organi vlasti na osnovu posljednjih izbora i rezultata na njima. Da oni koji su birani od građana preuzmu odgovornost za vođenje države – istakao je Lekić u intervjuu za Radio Televiziju Crne Gore (RTCG).

On je poručio da je dogovorom prije tri dana napravljen značajan, ipak početni korak.

Ovoga puta bez spoljnih, pravno-ustavno gledano neregularnih formacija različitog tipa, prethodno umiješanih u sastavljanje eksperimentalnih vlada i ukupnog sistema vlasti – podvukao je Lekić i dodao da se pregovori nastavaljaju.

On je kazao da je sljedeća sjutrašnja faza odlućujuća.

Ponovo je na ispitu odgovornost, ta suštinska odredba javnog djelovanja – istakao je Lekić.

On smatra da bi trebalo vjerovati da neće prevladati dvije latentne, obje provincijalno-kalkulantske tendencije.

Da se umjesto preuzimanja odgovornosti, na osnovama ispoljene volje građana i saopštenih programa pristupi miniranju konstituisanja regularne vlasti. Recimo, izazovom neodgovorne svijesti i težnji da se u nekom nekontrolisanom stanju partijskih kalkulacija, egoizma i kadrovskih halapljivosti traži dio “svog plijena” – kao nešto značajnije od opšteg interesa – kazao je Lekić.

On dodaje da je takođe nedoraslo i provincijski potpadne pod operativni uticaj sa neke strane.

Ako su takve operacije do sada lako prolazile, ovoga puta neće, bar ne lako – poručio je Lekić.

Raspravili bismo to, kako je kazao, javno, s pravom argumentovanog otpora tendencijama neokolonijalnih uticaja i domaće protektoratske svijesti.

Sa osvrtom na konkretne moguće protagoniste specijalnih misija i njihovog takođe potencijalnog kompromitovanja svojih zemlja. Sa našom jasnom otvorenošcu za međunarodnu saradnju na osnovu principa međunarodnih odnosa, prava, i ozbiljno preuzetih obaveza u dogovorenim savezništvima – rekao je Lekić.

On smatra da su to dvije moguće prepreke za konstituisanje vlasti na osnovu jedino poznatog demokratskog postulata – volje građana na izborima.

Rekli smo na posljednjem sastanku, ja vjerovatno pretjerano više puta ponavljao – da svako svojim odlukama i ponašanjem preuzme javnu odgovornost za ishod konačno demokratske i legitimne inicijative. Tako će jedino sve biti jasno. Da li je dogovor do kraja moguć, zapravo da li postoji zrelost sastava o kojem je riječ – istakao je Lekić.

Pobjeda/RTCG

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …