IBRAHIMOVIĆ: Dogovor većine od 30. avgusta značio bi skretanje sa evroatlantskog puta u zonu ruskog uticaja

Predsjednik Bošnjačke stranke i ministar kapitalnih investicija u tehničkom mandatu Ervin Ibrahimović kazao je u intervjuu Pobjedi da bi vlada koju bi formirale partije koje su pobijedile na izborima 30. avgusta 2020. godine značila promjenu političkog kursa Crne Gore i skretanje sa evroatlantskog puta u zonu ruskog uticaja.

Ibrahimović je, govoreći o najboljem modelu za izlaz iz političke krize, poručio da je formiranje stabilne političke vlade najracionalnije i za građane i za državu Crnu Goru, a, kako je rekao, tu vladu činile bi sve političke partije evroatlantske orijentacije po modelu koji bi dogovorili politički lideri.

– Ono što bi bilo važno je da se stavi moratorijum na pitanja koja bi mogla da izazovu političku krizu, a da sva energija bude usmjerena prema privrednom razvoju, energetskoj stabilnosti, EU integracijama i, posebno, razvoju sjevera – kazao je Ibrahimović.

POBJEDA: Kako komentarišete ishod sastanka partija koje su pobijedile na izborima 30. avgusta 2020. godine i njihov pokušaj da se u narednih 15 dana dogovore o novoj vladi? Vjerujete li u njihov dogovor, s obzirom na politička mimoilaženja i lične animozitete njihovih partijskih lidera?

IBRAHIMOVIĆ: Ishod sastanka je za mene pomalo iznenađujući. Prilično je teško govoriti o euroatlantskim integracijama, a koalirati sa partijama koje se otvoreno protive članstvu u NATO paktu, da ne govorimo o nekim drugim vrijednostima za koje se te partije zalažu. No, to je stvar političke odluke za te partije. Ono što je za mene važno je da bi jedna takva vlada značila promjenu političkog kursa Crne Gore i skretanje sa euroatlantskog puta u zonu ruskog uticaja. To nije dobro za Crnu Goru i našu budućnost. No, ne zaboravite da smo mi na tu mogućnost upozoravali naše evropske partnere tražeći od njih da EU pokaže veće interesovanje za Crnu Goru i Balkan uopšte, jer nas, u suprotnom, prepuštaju agresivnom ruskom uticaju. Čini mi se da nije bilo sluha i razumijevanja za tako nešto, ali da se situacija sada mijenja i ja sa svojim saradnicima već sjutra imam sastanke na visokom nivou u Briselu gdje će biti riječi i o ovom pitanju. Vidjećemo šta će donijeti dani pred nama i hoće li dio partija iz tzv. pobjedničke većine iz 2020. god. pristati na tu vrstu kompromisa sa državom i strateškim opredjeljenjima u cilju očuvanja sopstvenih pozicija i fotelja. Vjerujem da će im, ako pristanu, građanska i evropska Crna Gora dati jasan odgovor. Ono što je moj stav i stav Bošnjačke stranke je da 30. avgusta 2020. g. nije pobijedila anti-NATO, ni anti-EU politika, nije pobijedila politika ruskog uticaja niti politika klerikalnog društva već politika evropske, građanske i sekularne Crne Gore u nešto promijenjenom odnosu političkih snaga unutar tog političkog spektra. U okviru uvažavanja te činjenice vidim mogućnost za politički dogovor za dalji napredak Crne Gore. Sve ostalo bi značilo snažan spoljnopolitički zaokret Crne Gore i odustanak od evropskog puta.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …