Uskoro lansiranje crnogorskog satelita: Jedno crnogorsko selo će ući u istoriju

Crna Gora će lansirati prvi satelit u svemir najvjerovatnije između 12. i 16. septembra iz sela Viš, kazali su iz organizacije Montenegro Space Research (MSR) Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević koji su pokrenuli prvi projekat svemirskog istraživanja u našoj zemlji. Za Portal RTCG su naveli da će se uz pomoć prvog probnog satelita CubeSat izmjeriti i analizirati UV zračenja, stanje ozona iznad naše države, te da ćemo prvi put dobiti sliku svemira sa jednog crnogorskog satelita.

CubeSat kao prvi crnogorski satelit, kako kažu, imaće poseban značaj i ulogu. U pitanju je probni projekat za lansiranje ključnog projekta “Luča” koji je mnogo kompleksniji i podrazumijevaće dvije faze i misije.

“Luča I će ići najvjerovatnije od 80 km do 100 km visine (Kartmanove linije) nakon čega će se vratiti, dok će Luča II ostati u orbiti”, objašnjavaju članovi ovog ambicioznog tima.

Očekivanja od prvog satelita CubeSat su, kažu velika, međutim oprezni su i rade naporno kako bi događaj protekao u najboljem redu.

“Naravno, kada se bavite ovim stvarima, mogu da se dese nepredvidive situacije poput kvarova, gubitka komunikacije i slično, ali to je sastavni dio ove industrije i upravo velike agencije napreduju učeći iz svojih grešaka. Mi se ipak nadamo da ćemo uspješno lansirati CubeSat”, kazali su Nina, Nikola i Filip.

CubeSat će lansirati iz sela Viš

Za lokaciju odakle će lansirati prvi satelit odabrali su središnji dio države, selo Viš, baš kao što su i najavljivali ranije.

Tačan datum lansiranja, ističu, zavisi od nekoliko faktora, a najviše od vremenskih uslova, međutim, za sada je određen datum između 12. i 16. septembra.

“Nastojimo da podignemo svijest o značaju naučno-istraživačkih projekata i poduhvata, jer to je ključ opstanka naše planete. Uz podršku ministarstva i saradnju sa državnim institucijama, možemo da Crnu Goru učinimo jednom od centara svemirske industrije u ovom dijelu Evrope”, istakli su.

Osnivači projekta kažu da u našoj zemlji ne postoji dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija, ali da se nadaju da će se iz godine u godinu situacija mijenjati na bolje.

Cilj da Crna Gora postane jedan od centara svemirske industrije

“Nama je cilj da napravimo čvrstu platformu, jak temelj na kome će buduće generacije naučnika moći da unapređuju svoje znanje i da lakše dolaze do ciljeva”, objašnjavaju Nina, Nikola i Filip.

Nakon ključnog projekta Luča, kažu da dolaze još veće obaveze, ali spremni su da ih prihvate i late se posla.

“U planu imamo mnogo zanimljivih projekata ali ne bismo ih za sada otkrivali. Neka budu iznenađenje. Takođe, nastavićemo da unaprijeđujemo regionalnu saradnju u okviru Svemirske Asocijacije Jugoistočne Evrope – SESA-e”, zaključuju za Portal RTCG iz organizacije Montenegro Space Research Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević.

Portal RTCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …