TRGOVCI: Pojeftinjenja koče robne rezerve i zalihe


Pojeftinjenja moguća tek kad se potroše zalihe
U ovom momentu pad cijena brašna je simboličan i o drastičnim padovima cijena brašna u narednom periodu nema govora, naveo je direktor nikšićkog Monteklasa Predrag Marojević. Zamjenik predsjednika Grupacije pekara pri Privrednoj komori i direktor Uniprom pekare Vesko Nikolić poručio je da će cijena brašna u regionu u najvećoj mjeri zavisiti od cijene struje. On je naveo da pekari, za sada, nemaju namjeru da snize cijene…
Niže cijene hrane, odnosno osnovnih životnih namirnica u prodavnicima se mogu očekivati tek kad se potroše postojeće zalihe, odnosno robne rezerve koje su trgovački lanci i dobavljači obezbijedili nakon dogovora sa Vladom, tvrde crnogorske kompanije koje se bave maloprodajom i veleprodajom. Tako ispada da je odluka Vlade, da početkom avgusta sa trgovačkim kompanijama i dobavljačima potpiše sporazum o nabavci i skladištenju proizvoda od posebnog značaja, kako bi riješili problem robnih rezervi, bila ,,mač sa dvije oštrice“, pa zbog te odluke građani sada kupuju skuplje proizvode.

Podsjećamo da je do ovog dogovora i sporazuma između trgovaca i Vlade došlo zbog straha da bi na jesen eventualno moglo doći do kriza i nestašica. Iz Franca marketa su, ipak, saopštili za Pobjedu da u narednoj isporuci očekuju niže cijene osnovnih životnih namirnica, dok je sa druge strane direktor nikšićkog Monteklasa Predrag Marojević našoj redakciji saopštio da ne treba očekivati neka značajnija sniženja cijene brašna. Pekari, takođe, za sada nemaju namjeru da snižavaju cijene hljeba i drugih pekarskih proizvoda

Po najavama koje imamo od dobavljača već u sljedećoj isporuci očekuju se niže cijene osnovnih životnih namirnica. Problem prave robne rezerve dobavljača, koje su obezbijedili u dogovoru sa državom. Kad se te zalihe potroše, realno je očekivati da ce doći do pada cijena osnovnih životnih namirnica u našem maloprodajnom lancu – kazali su Pobjedi iz Franca marketa i podsjetili da su u obavezi da poštuju odluku Vlade kojom se ograničava visina marži na brašno, šećer, ulje i so od sedam odsto.

Ostali najveći trgovinski lanci u Crnoj Gori, koje je Pobjeda kontaktirala, nijesu odgovorili na pitanja naše redakcije da li je u njihovim maloprodajnim objektima došlo do pada cijena osnovnih životnih namirnica i kada se to, eventualno, može očekivati.

Nema najava drastičnog pada cijena
Direktor nikšićke kompanije Monteklas, koja se bavi uvozom i distribucijom brašna, Predrag Marojević naveo je da je to preduzeće u posljednjih mjesec i po dva puta snizilo cijenu osnovnog tipa brašna sa 530-540 eura na 510-520 eura za tonu. Prema njegovim riječima u ovom momentu je taj pad cijena brašna simboličan i o ,,drastičnim padovima cijena nema govora“.

Tako da je došlo do sniženja od nekih četiri-pet odsto, a eventualno dalje sniženje zavisi opet od globalnog tržišta. Roba u Srbiji je trenutno na nekom stabilnom nivou i trenutno nema nekih naznaka da će biti drastičnog pada. Možda povremeno dođe do sniženja dva do tri odsto što je naravno isto značajno ali nije drastično sniženje, tako da nema najava da će biti značajnijeg sniženja – rekao je Marojević.

Trenutno ova kompanija, koja po riječima Marojevića uvozi četvrtinu brašna iz Srbije za crnogorsko tržište, prodaje brašno u pakovanju od 25 kilograma koje je prvobitno namijenjeno pekarama po cijeni od 51 do 52 centa po kilogramu, dok je cijena brašna u pakovanju od jedan kilogram oko 70 centi. – Mi poštujemo kako ugovore prema trgovačkim lancima, tako i uredbu o ograničavanju marži.

I on ističe da je faktor koji utiče na to što ne padaju cijene osnovnih životnih namirnica stvaranje većih zaliha robe u prethodnom periodu.

Svako je u skladu sa svojim mogućnostima napravio rezerve, naravno i iz sopstvenog ekonomskog interesa i iz patriotizma. Mi smo se odrekli nekog svog dijela zarade, odnosno smanjili svoju maržu iako imamo zalihe koje smo kupili po većim cijenama – tvrdi Marojević.

Cijena brašna zavisiće od struje
Zamjenik predsjednika Grupacije pekara pri Privrednoj komori i direktor Uniprom pekare Vesko Nikolić naveo je da pekari nemaju namjeru da sada spuštaju cijene hljeba i drugih pekarskih proizvoda.

Mi nemamo namjeru da korigujemo cijene, jer svaki dan neke cijene skaču, a neke padaju, pa tako cijena goriva malo pada, pa opet raste, a raste i cijena kvasca, dok je cijena brašna malo pala – saopštio je Nikolić.

On je kazao da je na regionalnim tržištima cijena tone pšenice već dva mjeseca na nivou od 350 do 360 eura, dok je cijena brašna u posljednjih mjesec dana na nivou 490-500 eura po toni. Nikolić je naveo da u ovom trenutku ne može prognozirati kako će se kretati cijena brašna na domaćem i regionalnim tržištima, ističući da to u najvećoj mjeri zavisi od cijene energenata, prvenstveno električne energije, s obzirom na to da, kako kaže, svi mlinovi rade na struju. – Cijena brašna će zavisiti od cijene energenata, jer su svi mlinovi na struju. Ako cijena struje bude i dalje rasla niko nije lud da spušta cijenu – kazao je Nikolić i dodao da će se neke prognoze o cijeni brašna moći dati krajem septembra.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

DPS će podnijeti novu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini

Demokratska partija socijalista (DPS) će podnijeti novu inicijativu, koju će potpisati trećina poslanika, jer smatramo …