Spremno 300 tužbi zbog lažnih diploma, 54 već u tužilaštvu

„Alternativa Crna Gora“ je pripremila tužbe protiv 300 osoba sa dokazima zbog falsifikovanja diploma. Ova organizacija je već predlala Osnovnom državnom tužilaštvu dokaze protiv 54 osobe, medicinskog osbolja iz Pljevalja.

Zarija Pavićević iz pokreta „Alternativa“, koja u saradnji sa Ministarstvom prosvjete intenzivno radi na otkrivanju lažnih diploma u javnom sektoru, za Pobjedu govori o falsifikovanim diplomama, a procjenjuje se da ih ima oko 35.000.

-U našem javnom sektoru se nalazi, prema našim nezvaničnim informacijama, oko 40 odsto lažnih diploma, što je svakako na zabrinjavajucem nivou. Većina tih diploma nam dolazi sa iste adrese, u pitanju su Sokolac, Novi Sad, Beograd, Kosovska Mitrovica, Tutin… Brojne su lažne diplome sa univerziteta „Nikola Tesla“, „Union“, „Hipokrat“, „Dositej Obradovic“, „Brčko“.

On ističe da je nevjerovatno na šta su sve naišli tokom istraživanja lažnih diploma, te ističe da ih ima u svim sektorima.

-Želio bih da naglasim da je stanje vezano za sumnjive diplome posebno alarmantno u zdravstvu. Takođe i prosvjeta i policija su pune lažnih kadrova. Posjedujemo diplome državnih službenika koji su, recimo, u roku od jedne godine uspjeli da završe četiri. U našem vlašnistvu je takođe i nekoliko diploma koje su potpisane od strane vlasnika škola koji prethodno nijesu čak ni registrovani u CRPS. Imamo slučaj medicinske sestre u bolnici u Pljevljima, koja je srednju školu završila u Tutinu, u ustanovi koja je otvorena nakon sticanja njene „diplome“. Imamo gospodina koji je diplomu inženjera građevinarstva stekao za manje od tri godine. Imamo osobe koje su za tri mjeseca završile četiri godine srednje škole, farmacije. Imamo još jednog gospodina koji je postao diplomirani informatičar za godinu. Možete li samo da zamislite medicinsko osoblje koje čak ni srednju školu nema? Imamo i slučaj gdje je nostrifikovana diploma šest mjeseci prije nego je osoba i „diplomirala“. Imamo desetine osoba koje su obavljale funkcije direktora u javnim preduzećima, a prijavljivali se sa diplomama koje su donosili godinu kasnije. Svaki će se slučaj ispitati i biće procesuiran – navodi Pavićević.

Pavićević kaže da su prijave anonimne i građani slobodno učestvuju i pomažu u otkrivanju lažnih diploma.

– Ljudi se javljaju iz različitih motiva. Neki iz revolta, neki zbog namještenih konkursa, neko po savjesti, neko zbog iskrene želje za promjenama i normalnom načinu funkcionisanja, neko zbog internih nesuglasica u sklopu institucije. Naš tim je otvorio imejl adresu laznediplomecg@gmail.com i pozvali smo građane da prijavljuju takve slučajeve. Nikada nijedna informacija nije procurila od nas, tako da su svi sigurni kada se jave. I te kako smo zadovoljni odzivom građana jer bez njih ništa od ovoga ne bi ni bilo – kaže Pavićević i poziva sve građane da slobodno prijave vlasnike sumnjivih diploma za koje znaju.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …