SDT vodi istrage protiv 22 lica zbog koruptivnih djela

Specijalno državno tužilaštvo je za prvo pola godine podiglo optužni predlog protiv šest lica zbog krivičnih djela visoke korupcije. U istom periodu donijete su naredbe o sprovođenju istrage protiv 22 lica, dok je optužnica podignuta protiv četiri lica, podaci su iz polugodišnjeg izvještaja SDT-a.

U koruptivna djela spadaju utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, primanje mita, davanje mita i protivzakonit uticaj.

Ovo tužilaštvo je za pola godine primilo prijave protiv 405 lica zbog koruptivnih djela, a iz ranijeg perioda u radu je ostala 421 prijava, tako da su tužioci u radu imali prijave protiv 826 lica.

Od 826 prijava u izvještajnom periodu riješena je 301 prijava, odnosno 36,44 odsto prijava za ova krivična djela. U odnosu na 213 lica (70,76 osto) donijeta su rješenja o odbacivanju krivičnih prijava – navodi se u izvještaju.

Odbijeno šest sporazuma sa optuženima za utaju poreza

Zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa zaključeno je sedam sporazuma, od kojih je šest odbijeno, a za jedan se čeka odluka.

Sudu su dostavljena i dva sporazuma sa optuženima za zloupotrebu službenog položaja – jedan je odbijen, a jedan usvojen i u tom slučaju okrivljeni je osuđen na pola godine kućnog zatvora.

Među 22 lica u odnosu na koje je donijeta naredba o sprovođenju istrage su i bivša predsjednca Vrhovnog suda Vesna Medenica i bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Osim krivičnih istraga, protiv Jovanića i Medenice pokrenute su i finansijske istrage.

Dan

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …