Knežević: Kastodi račun krije tajnu Đukanovićevog bogaćenja

Fingirana trgovina akcijama porodične Prve banke preko koje je Milo Đukanović ostvario ogromnu zaradu može se jednostavno razotkriti kroz kastodi račun u toj banci, tvrdi predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

Glavni specijalni državni tužilac (GST) Vladimir Novović otvorio je opet izviđaj povodom krivične prijave koju je MANS podnio još 4. februara 2019.

Knežević navodi da razotkrivanje tog, kako tvrdi, kriminalnog poduhvata, može da otrijezni i crnogorsko društvo i međunarodnu zajednicu, ali i da se utvrdi kako je u tome, kao saučesnik, učestvovao i bivši GST Milivoje Katnić.

Biznismen koji je u Londonu, a protiv kog je Katnić podigao više optužnica, optužuje bivšeg GST-a da je štitio Đukanovića odbijajući da preduzme bilo šta iz svoje nadležnosti.

Knežević ističe da je kompanija “Kapital invest Podgorica” u trenutku podizanja kredita od 1.5 miliona evra kod Pireus banke SA London, 11. jula 2007. godine, bila u vlasništvu Đukanovića.

Navodi da je SDT ranije imalo to saznanje, “ali je petljalo i na kraju odbacilo prijavu”.

”Đukanović je na premijerskom satu 21. novembra 2013. godine… na poslaničko pitanje na osnovu kakvog obezbjeđenja je dobio kredit, decidirano odgovorio: ‘Ja sam u svijetu bar toliko poznat, imam neko ime, kredit sam dobio na osnovu imena i ugleda koji uživam i nije mi bilo potrebno drugo obezbjeđenje’. Time je Đukanović napravio svoju fatalnu grešku… Naravno da nigdje u prosvjećenom svijetu banka nikome ne odobrava kredit na ugled, a kamoli banka u Londonu da mu tek tako odobri kredit od 1.5 miliona eura… Ti pokušaji zataškavanja su ogolili njegov direktan umišljaj”, saopštio je Knežević.

Kaže da je Uprava za sprečavanje pranja novca (USPN) zvaničnim saopštenjem 19. avgusta 2007. godine, u pokušaju da obezbijedi legitimitet Đukanovićevoj sumnjivoj transakciji, iznijela podatak da novac “koji je kompanija Kapital invest upotrijebila za kupovinu oko sedam odsto akcija Prve banke Crne Gore potiče iz kredita i apsolutno je regularan”.

”Apsurdno je objašnjenje da su pretragom izvršenom po ubrzanoj proceduri, službenici USPN ‘neposredno utvrdili’ da je kompanija Kapital invest, čiji je osnivač predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ‘na računu kod svoje poslovne banke u Podgorici, imala priliv novca u iznosu od 1,5 miliona eura od jedne poslovne banke iz Londona’. Istina je, ipak, samo jedna, jasna i logična, o čemu sam govorio još 29. januara 2019. godine. Đukanović je dobio kredit posredstvom moje kompanije Comsel Limited sa Kipra, uz garancije njegovih kompanjona Dušana Bana i Željka Mihailovića iz Podgorice. Moja kompanija je, 12. juna 2007. godine, sa Banom i Mihailovićem zaključila ugovor o investiranju. Po tom ugovoru oni su na račun moje kompanije u Laiki banci Kipar uplatili 1,5 miliona eura, a potom dali nalog i instrukcije da taj iznos prenesem na Pireus banku u Londonu. Svrha je bila obezbjeđenje (keš kolateral) Đukanovićevog kredita, što se nesporno i ispostavilo. Transfer u banku u Londonu se poklapa s datumom kad je Đukanovićeva kompanija Kapital invest dobila kredit kod Pireus banke, 11. jula 2007. godine”.

Knežević je ocijenio da je razlog indirektnog plaćanja obezbjeđenja Đukanovićevog kredita, preko njegove kompanije, to što su Ban i Mihailović “iskompromitovani stari prijatelji” Đukanovića.

Navodi da je Đukanović novac iz kredita iskoristio tako što je fingirao trgovinu akcijama “porodične Prve banke” (u većinskom vlasništvu njegovog brata (Aca Đukanovića), da bi te akcije nakon godinu dana trgovinom preko kastodi računa prodao po višestruko višoj cijeni i tako stekao zaradu od 5 do 6 miliona eura.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Članovi “Preokreta” u Briselu prezentovali programske ciljeve pokreta

Članovi pokreta “Preokret” Srđan Perić i Boško Milović boravili su u Briselu gdje su prezentovali …