USPJEH: Crna Gora očuvala kreditni rejting

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene ‘B/B’. Ministarstvo finansija (MF) pozdravilo je potvrdu kreditnog rejtinga – najznačajnijeg ekonomskog parametra koji karakteriše jednu državu.

U Ministarstvu finansija smatraju da je to zadovoljavajući rezultat u aktuelnim okolnostima, kao i svojevrsna potvrda da je Vlada uspješno odgovorila velikim izazovima.

“Istovremeno, ovakvom ocjenom, opravdana su nedavno javno iznijeta očekivanja ministra finansija da transparentnost i angažovanje Ministarstva finansija i Vlade u radu sa kredibilnim partnerima, čuva kreditni rejting i u ovim nestabilnim vremenima. Očuvanje postojećeg kreditnog rejtinga i stabilnih izgleda za malu i zavisnu ekonomiju, poput crnogorske, naročito ohrabruje usljed aktuelnih ekonomskih potresa na globalnom nivou”, saopšteno je iz tog resora.

Uzimajući u obzir činjenicu da kreditni rejting utiče na mogućnost zaduživanja, visinu kamatne stope i druge parametre, u trenutku kada postoji realna potreba za zaduženjem države, očuvanje postojeće ocjene, kako kažu u MF, dodatno dobija na značaju.

Kažu da stabilnost ovog ključnog ekonomskog pokazatelja, u veoma složenim okolnostima, ohrabrujući je signal i za sve postojeće i potencijalne investitore.

“Naime, izvještaj ukazuje da će SDI biti ključni pokretač crnogorskog uvoza, koji podržava investicione projekte koji se odnose na hotelsku i ugostiteljsku industriju. Očekuje se da SDI bude prosječno oko 10% BDP-a godišnje u periodu 2023-2025, uglavnom u skladu sa istorijskim trendovima, podstičuci rastući uvoz. Shodno tome, procjenjuje se da će deficit tekućeg računa zemlje biti u prosjeku 13,8% BDP-a tokom 2022-2025”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Kako ističu pored uticaja na status države kod međunarodnih finansijskih institucija, očuvanje rejtinga pruža sigirnost domaćem bankarskom sektoru, na kojem država planira da se zaduži.

U izvještaju se procjenjuje se da će Vladine gotovinske rezerve pokriti najveći dio njenog finansiranja u 2022. godini, kao i da će država imati konstruktivan odnos sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi se uravnotežili svi nedostaci spoljnog finansiranja u 2023. godini.

“Ova kreditna agencija procjenjuje da će realna stopa rasta BDP-a Crne Gore iznositi 4,5% u 2022. godini, uz prihode od turizma i priliv stranih direktnih investicija (SDI), dok su izgledi za 2023. godinu neizvjesniji usljed rastuće inflacije koja smanjuje potrošnju domaćinstava. Konstatuje se da će turizam u 2022. godini ipak dostići oko 85% rekordne sezone iz 2019. godine”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Krajnja namjera MF i Vlade, kako kažu, nije samo očuvanje, već u konačnom, maksimalnim naporima, u mjeri mogućeg, poboljšanje kreditnog rejtinga i fiskalnih izgleda, u nekom od narednih izvještaja.

“Očekivanja baziramo i na ocjenama najnovijeg izvještaja, prema kojem bi do poboljšanja rjetinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže budžetske konsolidacije. U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug potencijalno bude ispod 60% BDP-a, uz ostvarenje primarnog suficita”, zaključuje se u saopštenju Ministrstva finansija.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …