RAE traži skuplju struju za bogate i da EPCG krene da gradi izvore struje

Simuliranjem zaštite građana kroz neodrživo zamrzavanje cijena električne energije jednake za sva domaćinstva, EPCG širi grupu kojoj, na svoju štetu, pruža zaštitu, obuhvatajući dio stanovništva bolje platežne moći, ali i kupce struje koji imaju objekte u Crnoj Gori, ali nijesu njeni građani, rečeno je Pobjedi u Regulatornoj agenciji za energetiku.

U Agenciji, kojom rukovodi Branislav Prelević, smatraju da državna energetska kompanija mora izbjegavati loše poslovne odluke i ubrzati gradnju solarne elektrane Briska gora i vjetroelektrane Gvozd.

Investicije
Na pitanje Pobjede kako komentarišu izjavu predsjednika borda EPCG Milutina Đukanovića da neće povećati cijenu struje, iako je ona na tržištu skuplja 20 puta, jer bi to bio udar na građane, iz RAE su odgovorili da je zaštita građana u smislu određivanja socijalno ugroženih i obezbjeđivanja socijalne zaštite isključivo u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Cijena električne energije po kojoj je EPCG prodaje svim domaćinstvima u Crnoj Gori je jednaka za sve, bez obzira na njihovu platežnu moć. EPCG zbog povjerljivosti ličnih podataka ne smije imati socijalne kartone građana. Dakle, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, obavljajući svoje nadležnosti, obezbjeđuje pomoć i zaštitu najugroženijima – naveli su iz RAE.

Oni smatraju da bi eventualne poteškoće u finansijskom poslovanju EPCG mogle dodatno da ugroze dinamiku realizacije planiranih investicija i postizanje srednjoročnih planova za unapređenje stepena energetske bezbjednosti Crne Gore.

Vlada je dugoročnim energetskim bilansom od 2023. do 2025. godine predvidjela da će Crna Gora u 2024. raspolagati sa dodatnih 104,6 MW zbog puštanja u pogon VE Gvozd i SE Briska gora čiji je investitor EPCG. Dosadašnja dinamika aktivnosti sprovedenih na ovim višemilionskim projektima i činjenica da je na njihovoj realizaciji u prethodnoj godini potrošeno nešto manje od 60.000 eura, ukazuju na nužnost intenziviranja aktivnosti na njihovoj realizaciji kako se ne bi ugrozilo zatvaranje energetskog bilansa Crne Gore u 2024. godini – upozorili su iz RAE, naglašavajući da je dobro poslovanje EPCG u interesu države koja je većinski vlasnik.

U proteklih pet godina EPCG je bila jedna od rijetkih državnih kompanija koja finansijskim problemima nije opterećivala državu. Država je za to vrijeme po osnovu isplate dividendi, a zbog pozitivnog poslovanja EPCG, prihodovala 90 miliona eura. Stoga je nedvosmisleno da je uspješno finansijsko poslovanje EPCG istovremeni interes organa upravljanja EPCG i države. Obrnuto, problemi u poslovanju EPCG postaju problemi države i moraju se izbjegavati jer se prelivaju na građane – ocijenili su u RAE.

Restrikcije
Komentarišući najave restrikcija struje tokom predstojeće zime, u RAE su istakli da je to posljednja mjera za sprovođenje, te da je dužnost svih relevantnih državnih institucija i energetskih subjekata da ne dođe do toga.

Oni očekuju da Vlada utvrdi mjere za prevazilaženje eventualnih poteškoća u snabdijevanju strujom. Navode da je Vlada, krajem jula, formirala Nacionalni savjet za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima, čiji bi zadatak bio i predlaganje mjera za nesmetano snabdijevanje strujom.

Kako je djelokrug Vlade značajno širi od djelokruga EPCG, za očekivati je da upravo Vlada Crne Gore, poput vlada drugih država, na osnovu pregleda stanja, procijenjenih efekata predloženih mjera i bez derogacije zakonskih odredaba, utvrdi mjere za prevazilaženje eventualnih poteškoća u snabdijevanju električnom energijom – ukazali su u RAE.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

SDT: Optužnica protiv bivšeg čelnika Nikšića

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg vršioca dužnosti predsjednika opštine Nikšić Dragana Perovića …