Dug Fonda zdravstva 65 miliona, pare će prifaliti krajem mjeseca

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić ocijenio je za “Dan” da trenutno najveći problem te institucije predstavljaju dugovi iz prethodnog perioda koji iznose oko 65.000.000 eura, zbog čega će već krajem septembra faliti novca za pojedine budžetske pozicije. On nije precizirao za šta neće biti novca, ali je istakao u svojim odgovorima na naša pitanja, da su rebalansom tražili da im se obezbijedi novac za čitav iznos duga, od čega samo za apotekarsku ustanovu “Montefarm” 30.600.000 eura i uvećanje plata 18.000.000.

Kadić, koji je na ovu funkciju imenovan 15. juna ove godine, smatra da treba reorganizovati rad unutar zdravstvenih ustanova i vrednovati rad ljekara prema učinku, kako bi se smanjile liste čekanja. On navodi i da se godišnje iz budžeta isplaćuje 14.000.000 eura za liječenje kod privatnika i van Crne Gore.

Najveći problem predstavlja plaćanje dugova iz prethodnog perioda, a koja se plaćaju iz ovogodišnjeg budžeta i stoga smo u situaciji da za pojedinu budžetsku poziciju već krajem septembra i početkom oktobra nedostaju sredstva. Ukupna nedostajuća sredstva, prema našim evidencijama, iznose oko 65 miliona eura. Rebalansom budžeta smo tražili da nam se taj iznos omogući za ovu godinu. Sredstva bi se okvirno raspodijelila na sledeći način: “Montefarmu” 30,6 miliona eura, usled povećanja zarada zdravstvenim radnicima dodatnih 18 miliona eura, za ljekove na recept prema privatnim apotekama 7,5 miliona eura, za troškove refundacije i bolovanja 3.000.000 miliona eura i za kapitalne izdatke iz sredstava Nacionalnog koordinacionalnog tijela oko 5.000.000 miliona eura – ističe Kadić.

On vjeruje da će nedavno povećanje zarada od početka godine svih zaposlenih u javnom zdravstvenom sistemu, a posebno ljekara, doprinijeti još kvalitetnijem i požrtvovanijem radu i samim tim pružanju efikasnije usluge svim osiguranicima.

Dan

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …