ADŽIĆ: Bez trajnih posljedica sajber napada, izbori da budu što prije

Posljedice sajber napada na Crnu Goru biće brzo sanirane, a osjetljivi podaci i lični podaci korisnika Ministarstva unutrašnjih poslova nijesu ugroženi, rekao je u intervjuu za Glas Amerike crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić koji je sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom u Njujorku učestvovao na samitu šefova policija zemalja članica Ujedinjenih nacija.

Adžić i Brđanin su tokom posjete SAD, između ostalih, razgovarali i sa predstavnicima njujorške policije i Federalnog istražnog biroa (FBI), čiji tim stručnjaka pomaže Crnoj Gori da se izbori sa najvećim sajber napadom do sada.

Glas Amerike: Vi ste u Njujorku razgovali sa predstavnicima FBI-aja, čiji sajber tim pomaže Crnoj Gori ? Šta će biti u fokusu američkih sajber eksperata?

Adžić: Očekujem da će nam pružiti podršku kada je u pitanju otkrivanje onih koji su počinili napad na našu državu, ali da će nam isto tako dati neke smjernice kako da se u budućnosti, na najbolji mogući način, zaštitimo od sličnih sajber napada. To nije prvi put da se to dešava u proteklom periodu, uključujući i u drugim članicama NATO-a, i oni su upoznati sa tim. Ista kriminalna grupa koja je napala Crnu Goru, to je u uradila i u drugim članicama NATO-a, i neke su procjene da su od tih kriminalnih aktivnosti već prihodovali blizu 50 miliona eura. To je bio jedan izuzetno sofisticirani napad koji je, prema dosadašnjim preliminarnim informacijama, pripreman nekoliko mjeseci, a možda čak i godinu dana i uložena je velika količina novčanih sredstava da bi se taj napad izveo.

Prema prvim informacijama koje sam dobio iz Crne Gore, naši bitni, osjetljivi podaci nisu ugroženi, napad nije izazvao neke trajne posljedice i mislim da će prilično brzo biti sanirane. Zahvalio bih se i drugim državama članicama NATO-a, našim partnerskim državama koje su nam pomogle kada je riječ o ovom sajber napadu, a prije svega mislim na Francusku, koja je poslala svoj tim za informacionu bezbjednost, ali i druge zemlje koje su se javile i žele da pomognu Crnoj Gori da prevaziđe ovaj problem. Svi zajedno radimo kako bi zaštitili naše podatke i kako bi Crna Gora iz ove situacije izašla sa što manje posljedica.

Glas Amerike: Da li ste tokom posjete Americi, razgovarali i o drugim vidovima američke pomoći Crnoj Gori da se izbori sa sajber napadima?

Adžić: Amerika je jedan od naših najznačajnijih, ako ne i najznačajniji partner. Uvijek pružaju podršku našim institucijama, prije svega bezbjednosnim, i ta pomoć do sada nikad nije izostala. Ono što je produkt ovih razgovora jeste da ćemo nastaviti naše obuke i treninge za službenike Ministarstva unutrašnjih poslova, da ćemo pokušati da iskoristimo njihovo iskustvo i znanje u ovim oblastima, da ćemo imati mogućnost da dobijemo i neke najnovije tehnologije s kojima bi mogli da u budućem periodu odgovorimo na sve sofiticiranije napade koji će vjerovatno biti intezivni u svim državama. Mi kao država moramo da budemo spremni da odgovorimo u punom kapacitetu i očekujem da uz podršku naših partnera i uz sve tehnologije i tehnike koje oni posjeduju, a koje mogu podijeliti sa nama – ali i u uz cjelokupno njihovo iskustvo i znanje iz ove oblasti – da možemo obučiti naše službenike i pripremiti ih da se na odgovoran, profesionalan i efikasan način nose sa ovakvim situacijama.

Glas Amerike: Iz Vlade su stizale različite informacije o tome ko je odgovoran za napad – od grupe Kuba rensomver koju ste vi pomenuli, pa da ima indikacija da napad dolazi iz Rusije, dok je BIRN prenio, pozivajući se na neimenovane vladine izvore, da je moguće da je riječ o “poslu iznutra”. Da li postoji koordinacija između različitih službi kada je riječ o utvrđivanju odakle napad potiče i da li ima indikacija da je riječ o “poslu iznutra”?

Adžić: Ja ne bih, pogotovo sa ovog mjesta, želio da govorim o nekim vrstama spekulacija. Mogu da kažem da sam imao intenzivnu komunikaciju sa ministrom javne uprave Dukajem koji daje sve od sebe i zajedno sa svojim timom pokušava da otkloni ono što jesu posljedice sajber napada. Ono što mi imamo kao informaciju, za sada jedinu, jeste da iza ove aktivnosti stoji kriminalna grupa Kuba. Oni su se i javili posredstvom određenih mejl adresa i tražili komunikaciju sa predstavnicima Vlade Crne Gore. Mi smo odlučili da uz podršku naših partnera pokušamo da otkrijemo i zaista dođemo do onih koji su ovo počinili i da pokušamo da zaštitimo naše podatke, a nikako da pregovaramo sa onima koji su izvršili napad na Crnu Goru.

Glas Amerike: Da li su ispostavljali neke zahtjeve?

Adžić: O tome će se tek govoriti nakon istrage i nakon što dobijemo sve informacije.

Glas Amerike: Da li ima procjena o pričinjenoj šteti?

Adžić: Osjetljivi podaci nisu ugroženi, lični podaci korisnika Ministarstva unutrašnjih poslova nijesu ugroženi niti napadnuti. Kao što sam rekao, prema prvim preliminarnim informacijama, mislim da šteta nije nenadoknadiva i da šteta nije nekog trajnog karaktera.

“Izbori jedino pravedno rješenje, da budu što prije”

Glas Amerike: Parlamentarna većina, formirana poslije izbora 2020. godine, postigla je sporazum za formiranje nove vlade. Na čemu će URA, čiji ste vi potpredsjednik, insistirati tokom pregovora o vladi?

Adžić: Mi zaista mislimo da je ovaj model koji i trenutno funkcioniše i najbolji za Crnu Goru. To je najinkluzivniji model koji je već dao velike i značajne rezultate na svim poljima. Za samo 100 dana postigli smo izvanredne rezultate, ne samo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, već i na ekonomskom planu. Imali smo jednu uspješnu turističku sezonu, omogućili povećanje penzija građanima, omogućili veliki broj investicija u Crnoj Gori. Mislim da je ovo bio model koji je trebalo slijediti. Po mom mišljenju, neko je ishitreno, možda iz nekih pobuda koje nisu racionalne i odgovorne za funkcionisanje jedne države, odlučio da taj model promijeni i ono što je naša intencija je da ne blokiramo državu.

Da zaista Crna Gora ne gubi ni jedan dan, i mi smo kao i uvijek do sada odgovorili na poziv naših kolega, kao što uvijek odgovorimo na svih kada je u pitanju razgovor. Ono što je za nas najbitnije u ovom trenutku je da se nastavi borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, da nastavimo evropski put zbog kojeg i jesmo formirali aktuelnu vladu i uložili sve napore da ubrzamo evropski put koji jeste bio blokiran. U tom smislu su naš prioritet izglasavanje ključnih tačaka koje su blokirale naš evropski put, a tiču se Ustavnog suda, sudskog savjeta i izbora Vrhovnog državnog tužioca. I u tom kontekstu ćemo pokušati da, zajedno sa svima koji su raspoloženi, da odblokiramo proces u Crnoj Gori, damo svoj doprinos i pokušamo da ubrzamo proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Glas Amerike: Pomenuli ste dosadašnji model. Da li to znači da ćete u pregovorima insistirati da premijer u tehničkom mandatu Abazović ostane na tom položaju? Da li je to vaš uslov?

Adžić: Ja mislim da trenutno ne postoji osoba koja bi na bolji način vodila Crnu Goru i da ne postoji neko ko je inkluzivniji za sve građane i sve političke predstavnike u našoj zemlji. Ono što mi smatramo je da, ukoliko ovaj model ne može da funkcioniše, a znamo da je izglasano nepovjerenje vladi, da su izbori jedino pravedno rešenje i jedino što građanima treba da ponudimo. Do tada možemo u ovom sastavu pripremati izbore ili u nekom drugom, ali u svakom slučaju, ono na čemu ćemo mi insistirati je da izbori budu što prije. Da građani daju svoj sud i da na osnovu toga formiramo neku buduću većinu.

Glas Amerike: Da li ćete insistirati na mjestu premijera?

Adžić: Mi relaksirano ulazimo u proces pregovora, nećemo insistirati na bilo čemu što bi se ticalo ličnih pozicija, niti predsjednika URA-e, niti drugih članova tog pokreta. Dakle, potpuno smo rasterećeni, želimo da odblokiramo proces, želimo da ubrzamo proces, a u kojem pravcu će se on odvijati, zaista ne zavisi niti treba da zavisi samo od Građanskog pokreta URA.

Glas Amerike

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …