Vlada uplatila novac KAP-u i odmah poslala inspekciju

Glavni menadžer KAP-a Nebojša Dožić saopštio je da je portalu “Dana” da je danas imao “više nego korektan razgovor” sa Ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem na kojem je bio sa predsjednicom PKCG Ninom Drakić.
-Novac od povraćaja PDV-a je uplaćen Uniprimu, ali je odmah upućena inspekcija Uprave prihoda i carina. Ne brinemo je oni nemaju šta loše da nađu, ali upućuju veoma ružnu poruku svim privrednicima u Crnoj Gori – kazao je Dožić portalu Dana.

Damjanović, prema riječima Dožića, potpuno razumije potrebe privrednika, samim tim i kompanije Uniprom jer, kako kaže, ta kompanija ne traži ništa osim ono što je po zakonu. A zakon je nedvosmislen, naglašava Dožić:

“Od predaje prijave za povraćaj PDV maksimalan zakonski rok da se novac nama vrati je 30 dana. Prijavu za jun predali smo 7.jula i krajnji zakonski rok da nam uplate naš novac bio je 7.avgust.

Čak su oni krajem juna završili kontrolu, potpisali su je njihovi inspektori i nama poslali primjerak da je sve u redu. Zašto onda nijesu povratili sredstva nije jasno ni ministru, ni meni”, objašnjava Dožić za Antenu M.

Kako ističe, ista stvar ponovila se sa prijavom za jul.

A onda, kada su radnici izašli na ulicu, sva sredstva su vraćena Zašto, to pitajte direktora Poreske uprave. Ta sredstva bi trebala odmah da se uplaćuju ako nek0o iole razmišlja o crnogorskoj privredi – kaže Nebojša Dožić.

On, međutim, ponavlja da je odmah nakon uplate novca, PU povukla potez koji pokazuje da se taj organ ne ponaša, nejblaže rečeno, u skladu sa dobrom praksom.

Istoga dana kada su nam vraćena sredstva, došla je inspekcija i najavila trogodišnju kontrolu. Ja nisam želio da tražim od Damjanovića da tu kontrolu zaustavi, niti se mi te kontrole plašimo. Ali, kakva je to poruka svim budućim inostranim i domaćim investitorima u Crnoj Gori, i svim privrednicima u Crnoj Gori. Šta to znači? Ako vi tražite svoje pare, tražite da vam ih vrate u skladu sa zakonom kako bi nastavili da obavljate svoju djelatnost, od koje žive i oni i svi mi u Crnoj Gori, odmah će vam, dakle, poslati inspekciju. Kako neko da dođe u ovu državu da investira, kakva je to poruka? Ako tražite svoje, ono što su dužni da vam vrate, mi vam šaljemo trogodišnju inpekciju! Šta onda rade svakoga mjeseca, ako moraju baš sad da rade trogodišnju kontrolu?- pita se on.

Dožić ističe da ne želi da se spušta na taj nivo i da je jasno o čemu se radi.

Sve se zna kakav su zadatak dobili ti inspektori, možete pretpostaviti. Sramota!. ističe menandžer KAP-a.

Dan

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …