Vlada taji spisak od 580 lica kojima su poklonjeni stanovi

Iz Vlade Crne Gore od kraja juna nijesu odgovorili na zahtjev “Dana” da dostave spisak 580 funkcionera i drugih lica koja su u poslednjih deset godina dobila od države stanove i kredite po povoljnim uslovima. Na zahtjev za slobodan pristup informacijama upućen 28. juna putem mejla izostao je bilo kakav odgovor, iako je zakonska obaveza da se na njega odgovori pozitivno ili negativno.

Bivši rukovodilica stručnog tijela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković pozvala je ranije u izjavi za “Dan” Vladu, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, da objavi spisak od 580 lica koji su od države dobili stanove i kredite po povlašćenim uslovima. Ćalović Marković precizira da je na spisku 175 funkcionera i 405 državnih službenika i drugih lica koji su u poslednjih desetak godina od države dobili stanove ili kredite, te da ga bivši savjet nije objavio jer nijesu dobili kompletnu dokumentaciju od Uprave za državnu imovinu i katastar. Procjena je da je u ove svrhe isplaćeno oko 25 miliona novca poreskih obveznika, ali se upozorava da bi ta cifra mogla biti i duplirana.
Prema ocjeni Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu, nije iznenađenje ćutanje nadležnih da se dostave podaci, imajući u vidu da je manjinska vlada bila u rukama DPS-a i igrala po taktovima te partije, a ni trenutno stanje nije drugačije.

Dan

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …