Abazović: Volio bih da Crna Gora postane članica Otvorenog Balkana

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović kazao je danas u Beogradu da bi volio da Crna Gora uskoro postane članica Otvorenog Balkana i da očekuje da se to dogodi.

Lijepo je vidjeti ljude za istim stolom u trenutku kad na prostoru Evroke bukti rat, lijepo je vidjeti da neko razgovara o temama od značaja za sve zemlje regiona. Lijepo je vidjeti da su sa nama predstavnici EU i NATO. Lijepo je vidjeti ministre i ljude iz biznis zajednice – rekao je Abazović na otvaranju samita Otvorenog Balkana. Zapadni Balkan, smatra Abazović, kroz Open Balkan treba novu progresivnu politiku.

Sve smo probali u istoriji, zidove, ratove, krize, humanitarne katatrstrofe, konflikte… Jedino što nismo probali je da sarađujemo. Vrijeme je za mir i progres, da shvatimo da veća fleksibilnost granica ne znači mijenjanje granica, već veće mogućnosti za pomirenje, progres… Ovu inicijativu doživljavamn kao jako uspješnu, dokazala je da pored svih nedaća može da uradi stvari koje su od krucijanogznačaja – rekao je Abazović.

On je kazao da je u susret krizi, jako važno da čuvamo kanale komunikacije i uradimo “sve što je u našoj mogućnosti da građanima olakšamo život”:

Građani su siti politika prošlosti, treba da ponudimo nešto drugo, a to je veća saradnja. U globalnom društvu, više niko ništa ne može uraditi sam. Svi moramo da pospješujemo saradnju i činimo sve što je ekonomnski progres, nova radna mjesta, incvesticije… – naveo je premijer.

Inicijativa, smatra on, treba da bude inkluzivna.

Mi nismo punopravan član, ali bih volio i očekujem da Crna Gora uskoro postane članica – rekao je Abazović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …