Vjerujem u dogovor o tehničkoj vladi, Đurović će biti smijenjena

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović vjeruje da je moguće postići dogovor oko formiranja tehničke, odnosno prelazne vlade koja bi pripremila vanredne parlamentrane izbore, koji bi kako kaže, trebalo brzo da se održe. Ističe i da na tu temu nije bilo zvaničnih, ali je kako dodaje, bilo nezvaničnih razgovora među političkim subjektim. Lider SD-a je u emisiji “Intervju” na TVCG, naveo kako očekuje da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović sjutra na sjednici biti smijenjena.

Šehović kaže da je neprirodno da protivnik članstva u NATO-u bude na čelu Skupštine, jer je istovremeno i član Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Parlamentrana većina koja je Đurović izabrala više ne postoji tako da je sasvim prirodno da ona bude smijenjena. SD će glasati za njenu smjenu”, naveo je Šehović i dodaje da je SD imao korektnu saradnju sa predsjednicom Skupštine.

Komentarišući sjutrašnji sastanak parlamentarne većine od 30. avgusta 2020, Šehović kaže da od tog sastanka ne očekuje ništa.

“Bilo je dovoljno vremena za te političke subjekte da se taj dogovor desi. Ne vjerujem u pozitivan epilog”, naveo je Šehović.

On je kazao da je svima jasno da je Crna Gora na raskrsnici te da nas jedan put, kako kaže, vodi u prošlost, a drugi ka EU.

“Da li su da Crnu Goru ili Ravnu goru”, pitao je Šehović i dodao da dogovor unutar tako hetoregene cjeline neće biti moguć.

Navodi i da aktuelna 43. Vlada ima izdajničke elemente.

“Sada kada je i ta vlada smijenjena, ja mislim da bi svaki novi eksperiment za Crnu Goru bio poguban. Zato se mi u SD zalažemo za čista rješenja, a najčistije riješenje za izlazak iz ove gotovo neodržive političke situacije su vanredni izbori. Preduslov za to je dogovor oko oblika vlade koja bi te izbore pripremila”, naveo je Šehović.

To bi, kako kaže, bila vlada koja bi imala prelazni tehnički karakter.

“Suština te vlade bi bila da sačuva ovo društvo na EU putu, da pokuša da odblokira institucije, mislim na Ustavni sud, Sudski savjet i izborno zakonodastvo i da omogući fer izbore”, naveo je Šehović i dodao da bi ta vlada trebalo da pripremi uslove za izbore koji bi trebalo da budu što prije.

“Mi u toj vladi vidimo sebe sa svima kojima su bliski ovi principi”, poručio je lider SD-a i dodao da bi bilo karnje neprirodno da vladu čine subjekti koji su suprotstavljeni EU i NATO vrijednostima.

“Otvaranje prostora za učešće u vladi bilo kakvim eksponentima pro-ruske politike bi bilo igranje sa nacionalnim interesima Crne Gore”, naveo je Šehović.

Kaže i da zvaničnih razgovora na tu temu za sada nije bilo.

“Da li se vode nezvanični razgovori među političkim subjektim – da. Ako bude odgovornosti, a ja vjerujem da je u Crnoj Gori ima, mi ćemo postići dogovor oko te tehničke, odnosno prelazne vlade i dogovoriti se oko datuma vanrednih parlamentranih izbora, jer je izlaz jedino u tim vanrednim parlamentranim izborim”, naveo je Šehović i dodao da su nam potrebni brzi izbori.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …