Nastavnici traže plate od 1.025 eura

Sindikat prosvjete Crne Gore zvanično je poslao resornom ministarstvu prijedlog da se nastavnicima plate povećaju za 45 odsto. Razgovarali su juče sa Prosvjetnom zajednicom koja, pak, predlaže da to uvećanje ide na 50 odsto. Na sastanku radne grupe Ministarstva iznijeće i taj zahtjev.

Predsjednik Sindikata mr Radomir Božović i potpredsjednica NVU Prosvjetna zajednica mr Olivera Leković sastali su se juče povodom toga što je Glavni odbor Sindikata usvojio nacrt izmjena granskog kolektivnog ugovora. Leković je kazala Pobjedi da traže da koeficijent umjesto 7,65 bude 12,56. Podsjeća da su to tražili peticijom koju je u decembru prošle godine elektronski potpisalo 3.850 građana i 120 škola i vrtića se odazvalo i na papir stavilo svojih 3.650 potpisa.

– Univerzitetskim profesorima je zarada u julu uvećana 65 odsto. Eto, mi smo čak I skromni – rekla je Leković.

Božović je kazao da su poslali prijedlog nacrta Ministarstvu, koncipirali su ugovor na osnovu sugestija koje su im stigle, kako navodi, iz čitave Crne Gore i uvrstili ono što su sami uvidjeli da treba korigovati. Komentarišući prijedlog Prosvjetne zajednice za povećanje zarada, kaže da su to nijanse da li će plata biti sa 750 eura uvećana na 1.025 ili 1.050.

– Otvoreni smo za sve prijedloge, za sve oni koji uočavaju da možemo da poboljšamo tekst Granskog kolektivnog ugovora. Na nekom od sastanaka komisije, iznijećemo te prijedloge – rekao je on.

Leković je rekla da je povećanje koeficijenata značajno i za penzije profesora, jer profesor magistar sa punim satžom jedva ima penziju od 400 eura. Prosvjetna zajednica će prijedloge poslati i resornom ministarstvu.

Nacrt Granskog kolektivnog ugovora će potom da razmatra radna grupa koja je nedavno formirana, a čine je po tri predstavnika iz resornog ministarstva i Sindikata prosvjete Cre Gore. Zadatak tog tijela je upravo da se bavi izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora. Na prvoj održanoj sjednici nedavno su se saglasili da treba da se unaprijedi socio-ekonomski položaj nastavnika, koliko je to moguće. Najavljeno je da će se pregovori nastaviti nakon godišnjih odmora.

Ranije su nastavnici burno reagovali na informaciju što su se drastično uvećale plate univerzitetskim profesorima i ljekarima, a njihove nijesu. Najavljivali su i mogućnost štrajka ako im se ne povećaju primanja.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …