Damjanović: Ministarstvo finansija među najpogođenijim sajber napadom

Ministarstvo finansija zbog specifičnosti podataka kojima upravlja je među najpogođenijim sajber napadom, a konačne posljedice, u vidu zloupotrebe tih podataka, biće moguće sagledati nakon završetka podrobne istrage nadležnih organa koja je u toku, poručio je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović.

On je tokom razgovora sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i šefom ekonomske sekcije te Ambasade, Valterom Andonovim naglasio da se u značajno otežanim uslovima funkcionisanja, redovno izvršavaju sve obaveze, ali i da ovakav način rada zahtijeva dodatan oprez i usporava dinamiku ozbiljnih finansijskih politika, poput pripreme budžeta.

Kako su saopštili iz njegovog resora, tokom sastanka su razmatrani modeli posredstvom kojih bi se očuvala bezbjednost i sigurnost i preduprijedile štete eventualnih budućih napada.

Ambasadorka Rajnke je kazala da dijeli zabrinutost zbog agresivnih napada, koji dolaze u politički osjetljivom trenutku za Crnu Goru, naglašavajući da će pružiti partnersku podršku u cilju utvrđivanja i sanacije postojeće štete.

Damjanović je istakao neophodnost jačanja IT javnog sektora i njegovog snažnijeg uvezivanja sa komercijalnom IT zajednicom, u cilju unapređenja kvaliteta i zaštite, a Rajnke je kazala da slična praksa postoji i u njenoj zemlji.

Sastanak je zaključen u namjeri da se zajednički radi na utvrđivanju uzročnika i prevenciji potencijalne buduće štete u dijelu sigurnosti podataka građana i države.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …