UNIPROM: Zbog Miloševića bez posla ostaje 300 radnika KAP-a

Kompanija Uniprom najavila je juče da će 300 radnika KAP-a ostati bez posla 1. septembra jer im Uprava prihoda i carina (UPC) već tri mjeseca ne vraća 7,8 miliona eura PDV-a zbog čega ne mogu da isplate zarade i održe minimalnu proizvodnju.

O tome su, kako su saopštili, obavijestili premijera Dritana Abazovića i nadležna ministarstva, ukazujući da je takvim ponašanjem direktora UPC Rada Miloševića i načelnice odjeljenja za velike poreske obveznike Sanje Kovačević namjerno ugrožena likvidnost Uniproma i egzistencija zaposlenih, ali i svih u reprolancu, od čega najviše Luke Bar i Montekarga.

– Protiv odgovornih službenika UPC Uniprom će podnijeti krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i za naknadu štete jer su ino-partneri već pokrenuli tužbe zbog štete koju i oni trpe zbog odugovlačenja finansijskih obaveza – kazali su iz Uniproma.

Najavljene tužbe
Iz UPC juče nijesu željeli da odgovore Pobjedi zašto kasne u isplati pretplate PDV-a Unipromu, jer je Milošević ranije odlučio da prekine komunikaciju sa našim listom zbog pisanja o aferi uništenja oduzetih cigareta. Nezvanično smo saznali da je UPC juče poslala nalog Ministarstvu finansija da se iz trezora isplati novac Unipromu.

Iz Ministarstva finansija prethodno je Pobjedi rečeno da oni ne mogu platiti ničije obaveze dok za to ne dobiju nalog državne institucije.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović juče je uputio dopis Miloševiću u kojem ga informiše da će protiv njega i Kovačević podnijeti krivične prijave, ali i najavljuje višemilionsku tužbu protiv države za naknadu štete.

– Vaša odlučnost da nanosite štetu je nesporna jer prispjela obaveza, izvršene kontrole i više naših urgencija vam nijesu bili upozorenje, niti su uticali na vas da postupate u skladu sa zakonom – dodao je Pejović u dopisu, ističući da Uniprom nema neizmirenih poreskih obaveza.

Pejović je juče obavijestio glavnog menadžera KAP-a Nebojšu Dožića da od 1. septembra prestaju sa radom i raskidaju poslovno-tehničku saradnju sa radnicima. Uniprom eksterno angažuje 200 radnika iz Dožićeve firme Alind, dok ih je 100 zaposleno u KAP-u.

– Donijeli smo odluku da prestanemo sa saradnjom 1. septembra jer UPC neće da nam vrati poresku pretplatu od 7,8 miliona eura, i pored više naših upozorenja da se radi o našem novcu, kao i da je ugrožena egzistencija skoro 1.000 radnika – naveo je Pejović u dopisu Dožiću.

Ignorisali upozorenja
Pejović se, prema dopisima u koje je Pobjeda imala uvid, dva puta obraćao Abazoviću, informišući ga da Milošević ne odobrava Unipromu povraćaj PDV-a i da ta kompanija i sa njom povezane firme trpe štetu zbog toga.

U dopisu koji je 26. jula uputio Abazoviću, ali i ministrima finansija, ekonomije i kapitalnih investicija, Pejović je naveo da je Uniprom ove godine planirao izvoz od 250 miliona eura, ali da im je poslovanje otežano jer im UPC zadržava njihovih osam miliona eura, dok im državne firme šalju predutuženja zbog neplaćanja obaveza.

– Svaki put kada bi u Poreskoj upravi započela procedura povraćaja PDV-a vršena je kontrola našeg poslovanja i nikada nije bilo problema. Umjesto da se kontrola uputi odmah po podnošenju zahtjeva, ona tek nakon isteka zakonskog roka počinje rad, a mi moramo čekati da ga okonča. Ako je ovo namjerna opstrukcija jedinog crnogorskog preduzeća koje je na međunarodnoj berzi, očekujem da nas obavijestite može li nam se naš novac vraćati ekspeditivnije – istakao je Pejović, naglašavajući da ne traži pomoć već povraćaj njegovog novca.

U drugom dopisu, upućenom Abazoviću 26. avgusta, Pejović ponovo navodi da je ugrožena likvidnost Uniproma, te da ne mogu izmirivati obaveze prema Montekargu i Luci Bar koje im prijete prinudnom naplatom i blokadom računa.

Kako nijeste reagovali na naše obraćanje, a na čelu ste izvršne vlasti, trpjeli smo posljedice koliko je to bilo moguće, da bismo sada došli u nezavidnu situaciju. Realni su izgledi ua otpuštanje zaposlenih i pripremu za smanjenje proizvodnje. Očekujemo da primite naša dva predstavnika – člana borda direktora i direktora proizvodnje u KAP-u, koji bi vam predočili posljedice koje su realna opasnost po naše dalje poslovanje. Za sastanak je potrebno deset minuta – dodao je Pejović, u dopisu koji je ostao bez odgovora premijera.

Uniprom je krajem prošle godine ugasio primarnu proizvodnju u KAP-u, nakon što nije mogao da se dogovori sa EPCG oko cijene struje. Od tada su u funkciji fabrike legura i trupaca.

Radnici blokirali saobraćaj
Radnici Uniproma juče su blokirali saobraćajnicu koja vodi ka Aerodromu Podgorica, u znak protesta zbog najave kompanije da će im 1. septembra biti uručeni otkazi.

Oni su sa kamionima i dizalicama zaustavili saobraćaj u oba smjera. Njima se duguje jedna zarada. Na protest im se pridružio i Dožić koji je Pobjedi kazao da Uniprom ne može da funkcioniše jer mu UPC ne vraća njegove pare. Novac im se, kako tvrdi, ranije vraćao do 5. u tekućem mjesecu za prethodni.

Kada plaćamo struju, glinicu, sve sirovine i repromaterijal, plaćamo i PDV, na čiji povraćaj imamo pravo jer smo izvozna firma. Svi papiri su uredno završeni, inspekcija je odradila svoj posao, ali je zahtjev za povraćaj novca očigledno ostao na nečijem stolu – rekao je Dodžić, dodajući da je jedina šansa da radnici zadrže posao da država u najkraćem roku isplati Uniprom.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …