Posao za Tužilaštvo: Nezakonito dijeljene pomoći i stanovi

Komisija Fonda PIO otkrila je veliki broj zloupotreba u radu Udruženja penzionera prilikom raspodjela novca za pomoć socijalno ugroženim penzionerima, izgradnje stambenih zgrada i raspodjele stanova za penzionere podstanare. Neke zloupotrebe su tolike da su okarakterisane u izvještaju kao krivična djela, o čemu će se baviti i nadležne tužilačke institucije.

Izvještaji su krajem juna poslati Ministarstvu rada i socijalnog staranja i nadležnim tužilaštvima. Komisiju je formirao prethodni upravni odbor Fonda PIO, kojeg je nova Vlada promijenila početkom avgusta ove godine.

Neke od najtežih zloupotreba su podijela socijalne pomoći “ugroženim penzionerima” bez kriterijuma, da jedna osoba podiže pomoć i za više od 20 penzionera bez pravdanja, da se ne poštuju kriterijumi za podijelu stanova niti sudske odluke, da udruženja sudske kazne plaćaju od novca namijenjenog za pomoć ugroženima, da se novac dijeli bez potpisa onoga koji ga je primio, da fukcioneri udruženja sebi isplaćuju naknade za rad od novca namijenjenog za pomoć, da se aneksima ugovora i kompenzacijama sa građevinarima smanjuje ranije određeni broj stanova za ugrožene penzionere na nezakonit način, da se udruženja bave privrednim djelatnostima bez registracije… Otkriveno je i da je 89 penzionera koji su dobili stanove kao podstanari te stanove prodalo, a da su zatim nastavili da žive na adresama koje su prijavile kao podstanarske, što obesmišljava ovakav način pomoći.

Udruženja penzionera preko Fonda PIO dobijaju novac iz budžeta za rješavanje socijalno humanitarnih potreba i isplatu jednokratne pomoći, kao i za izgradnju stambenih objekata za podstanare i socijalno najugroženije korisnike penzija.

Komisija za provjeru i analizu trošenja novca opredijeljenog udruženjima penzionera podnijela je krajem juna dva izvještaja, jedan se odnosu na provjeru novca za socijalnu pomoć ugroženim penzionerima, a drugi za izgradnju stambenih zgrada i raspodjelu stanova.

Komisija konstatuje da više opštinskih i mjesnih udruženja penzionera ispoljilo opstrukcije i da nisu dostavljali tražene podatke o podijeli novčane pomoći ugroženim koji su bili neophodni za rad komisije.

Kako je objašnjeno, udruženja penzionera bila su dužna novac dobijen na ime pomoći podijeliti uz prethodno sprovedenu proceduru i na osnovu utvrđenih kriterijuma uz obavezu javnog oglašavanja u skladu sa odlukom Komisije za socijalno-humanitarna pitanja Saveza udruženja penzionera Crne Gore. Ovom odlukom su propisani kriterijumi na osnovu kojih se odlučuje o dodijeli novca – stambeno pitanje penzionera (podstanar), zdravstveno stanje, broj članova u porodici koji se izdržavaju od penzije, visina penzije, ostali prihodi u porodici i opšte imovno stanje penzionera.

Prilikom kontrole podijele novčane pomoći utvrđeno je da je veoma mali broj mjesnih udruženja poštovao sve kriterijume za dodijelu jednokratne pomoći, kao i da u značajnom broju mjesnih udruženja nije obezbjeđen potpis penzionera koji su primili pomoć kao što su udruženja za mjesne zajednice Zagorič, Proleter, 13. jul, Ostros, Šušanj,…

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …