PKCG i privrednici iz IT sektora pružiće podršku Ministarstvu javne uprave


Privreda raspolaže resursima i znanjem od značaja za suprotstavljanje sajber izazovima. Crnogorska IT zajednica spremna je da u kratkom roku stavi na raspolaganje svoje resurse, znanje i iskustvo, kako bi doprinijela otklanjanju problema izazvanih sajber napadima na informatičke sisteme javne uprave.
Ovo je poručeno sa sastanka predstavnika IT kompanija i Ministarstva javne uprave, održanog 31. avgusta u Privrednoj komori.
Sastankom je moderirao potrpedsjednik Privredne komore Nikola Vujović, a u radu su pored brojnih privrednika učestvovali i Dušan Polović, v.d. generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u Ministarstvu javne uprave, šef Operativnog tima koji je formirao Savjet za informacionu bezbjednost.
– Aktuelnost situacije nameće važnost efikasne reakcije. Neophodno je reagovati što prije, već danas, – rekao je potpredsjednik Vujović.
Predstavnik Ministarstva javne uprave, Dušan Polović zahvalio je Privrednoj komori u ime Vlade na brzoj reakciji i izlaženju u susret njihovim zahtjevima za podršku poslovne zajednice.
– Nije riječ o sporadičnim i individualnim napadima, već dobro organizovanim i usmjerenim na paralizu sistema. Ovo je momenat kada je potreban što je moguće operativniji odgovor — kazao je on.
Polović je pojasnio da su im neophodni IT kadrovi koji će se uključiti u operativne timove i podtimove koji će raditi na oporavku informatičke infrastrukture, kao i dati doprinos za uspostavljanje aplikativnih rješenja.
Predstavnici IT kompanija ukazali su da mogu pomoći ustupanjem svojih znanja i kapaciteta, uz jasno definisane instrukcije Ministarstva javne uprave.
– Ovo je momenat patriotskog doprinosa koji IT zajednica može pružiti sa resursima kojima raspolaže – istakli su oni.
Prema njihovim riječima, vendori sa kojima sarađuju takođe su spremni da ustupe svoje kapacitete i ekspertizu.
Već nakon sastanka, uspostavljena je komunikacija privrednika sa Ministarstvom javne uprave u cilju osnaživanja operativnih timova i podtimova koji rade na otklanjanju problema uzrokovanih sajber napadima.
U radu sastanka učestvovali su i savjetnik predsjednice Privredne komore, Dragoljub Bulatović, direktorica sektora udruženja Slavica Pavlović, te Vesna Simonović šefica Odsjeka za portale i servise iz Ministarstva javne uprave.

Provjerite slična mjesta

Pripremljen Nacrt Fiskalne strategije 2024-2027. godine, javna rasprava do 7.avgusta

Ministarstvo finansija je, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremilo Nacrt Fiskalne …