Inženjer dobio nezakonito otkaz, pravnici odbili da pripreme rješenje

Sindikalni predstavnik i inžinjer u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) Nikola Šoć dobio je otkaz prevasdno iz osvete što sistematizacija, koju je osmislio izvršni direktor Vladimir Čađenović iz Demokrata, zbog pritiska javnosti, Vlade i Sindikata nije prošla na Odboru direktora – saznaje Pobjeda.

Šoć je početkom jula, nakon što je postalo jasno da menadžment ne poštuje stavove Vlade o obustavi daljeg masovnog zapošljavanja, obavijestio Sindikat da izvršni direktor daje instrukcije da se nastavi rad na sistematizaciji.

SPORAN MEJL
Taj mejl je objavila Pobjeda u tekstu od 2. jula i u njemu Čađenovićev asistent Ivan Jovanović obavještava menadžment da im, shodno instrukcijama izvršnog direktora, dostavlja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, tabelarni pregled akta, organizacionu šemu i sindikalno izjašnjenje na prijedlog pravilnika.

– Zadužuju se članovi menadžmenta s obzirom na to da prijedlog novog pravilnika nije raspravljan na sjednici Odbora direktora zbog intenzivnog neadekvatnog medijskog izvještavanja – da izvrše analizu radno-pravnog statusa zaposlenih na određeno vrijeme kao i zaposlenih posredstvom Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, te da daju eventualne sugestije i prijedloge u pravcu rješavanja njihovog daljeg radnog statusa, a sve u skladu sa realnim potrebama rada procijenjenim na nivou organizacionih jedinica tog društva – citirao je u dopisu Jovanović zaključke Kolegijuma.

Nakon teksta u Pobjedi od 2. jula i usljed pritisaka pojedinih ministara, ali i tužilaštva, Čađenović je odustao od usvajanja sistematizacije na Odboru direktora ali i targetirao Šoća kao odgovornog što je sporni mejl dospio u medije.

Rješenje o otkazu je osveta jer sistematizacija koja predviđa masovno zapošljavanje nije sprovedena, upravo zbog teksta u Pobjedi i taj dokument mu je lično uručio Čađenović – kažu izvori Pobjede.

PRAVNICI ODBILI DA PRIPREME RJEŠENJE
Svi pravnici, kao navode izvori, u CEDIS-u su odbili da pripreme rješenje o otkazu.

– Niko iz Sektora za ljudske resurse, kao ni iz Sektora za pravne poslove nije želio da učestvuje u tome. Revoltiran, Čađenović sam piše rješenje, bez ijednog parafa nadležnih službi za pravne poslove, i sam ga nosi na arhivu, nakon čega kolege obavještavaju Nikolu Šoća da „mu je stigla pošta“. Sama činjenica da direktor Čađenović nije imao pravnu asistenciju oko sramotnog postupka i davanja otkaza savjesnom radniku, koji ima dvoje maloljetne đece, govori o tome ko je i kakav je direktor jedne državne elektroenergetske kompanije – tvrde izvori Pobjede.

U odluci o otkazu, koju je 17. avgusta potpisao direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović, navodi se da je Šoć odgovoran što je 29. juna Sindikatu poslao mejl: ,,Poštovani izvršni odbore i delegati Direkcije CEDIS-a, taman kad smo mislili da smo odmorili od usvajanja za nas najvažnijeg dokumenta u firmi – Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, a čekajući period da ′sjaše Kurta, a uzjaše Murta′, nesposobnost trenutne političke većine opet je dobila na značaju“.

Navodi se da je u prilogu mejla bio dopis Čađenovićevog asistenta Ivana Jovanovića, upućen šefovima sektora, kojima dostavlja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji sa tabelarnim pregledom i organizacionom šemom, izjašnjenjem sindikalnih organizacija na prijedlog pravilnika u kome se citira zaključak sa sjednice stručnog kolegijuma od 21. juna ove godine.

– Time je počinio težu povredu radne obaveze iz člana 26 st.1 tačka 9 Kolektivnog ugovora ,,psihičko zlostavljanje ili ponižavanje drugog zaposlenog sa ciljem ugrožavanja njegovog ugleda, časti, ličnog dostojanstva ili integriteta“, pa mu izvršni direktor shodno članu 145, članu 146 st. 2 tačka 3, član 148 st. 1, 2, 3, 5 i 6, i član 150 Zakona o radu izriče mjeru prestanka radnog odnosa – navodi se u skandaloznoj odluci.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …