Crna Gora bukvalno izvozi svega dva proizvoda

Preliminarni podaci Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni u prvih sedam mjeseci pokazuju da je u izvozu i dalje dominantno učešće električne energije i aluminijuma. To pokazuje da su najveći izvoznici Elektroprivreda i Uniprom, koji gazduje KAP-om. Sa druge strane najviše smo trošli na uvoz hrane, nafte, automobila i električne energije.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena u prvih sedam mjeseci iznosila je 2,35 milijardi eura, što je 47,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Izvezena roba bila je vrijedna 427 miliona eura, što je 81,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 42 odsto i iznosio je 1,93 milijarde eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 22,2 odsto što je povećanje od pet procenata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva (sektor 3) u iznosu od 137,5 miliona eura, koje čine električna energija sa 121,8 milion eura i ostalo.

Vrijednost izvezene električne energije je u prvih sedam mjeseci ove godine bila 121,8 miliona eura, što je uvećanje od 159,4 odsto. To je posljedica gašenja primarne proizvodnje u KAP-u i drastičnog skoka cijena struje na međunarodnim tržištima. Izvoz aluminijuma bio je vrijedan 114,2 miliona eura, što je povećanje za čak 184,1 odsto. Izvoz rude boksita porastao je sedam odsto na 28,6 miliona eura.

U prvih sedam mjeseci Crna Gora je izvezla hranu vrijednu 18,6 miliona eura, što je 24,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvoz mesa iznosio je 12,54 miliona eura i povećan je 46 odsto, povrća 11,2 odsto na 3,35 miliona eura.

U uvozu dominiraju mašine i vozila u ukupnom iznosu od 383,5 miliona eura, od čega je za drumska vozila izdvojeno 115,7 miliona eura, što je za 144,6 odsto više engo u istom periodu lani.

Uvoz goriva bio je vrijedan 203,6 miliona eura, što je povećanje od 118,8 odsto veći u odnosu na isti period lani, što je u najvećem dijelu posljedica velikog skoka cijena na svjetskim tržištima.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …