Nastavljeno partijsko zapošljavanje, građani očekivali promjene

Dvije godine nakon promjene vlasti u Crnoj Gori građani su sa pravom zbunjeni i izgubili su povjerenje, jer su njihova očekivanja bila mnogo veća, smatra Milan Radović iz Građanske alijanse, gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”. Kaže i da imamo zapostavljene evropske integracije, ali i nastavak prakse partijskog zapošljavanja.

Ipak, kako ističe Radović, promjena vlasti nakon 30 godina, mora se ocijeniti kao nešto pozitivno.

Pored toga, kao pozitivnim u prethodne dvije godine, navodi i veću transparentnost u radu Skupštine i Vlade, a kako dodaje tu su i socijani programi i rad na boljem životnom standardu.

Među onim što nije bilo dobro navodi EU integracije koje su, kako kaže Radović, potpuno zapostavljene.

“EU integracije su bile dio priče naših zvaničnika, a u praksi to nije bio prioritet”, naveo je Radović i dodao da naredna vlada to pitanje mora staviti na prvo mjesto.

Među lošim aspektima navodi i to što nije došlo do profesionalizacije javne uprave.

“Sa politizacijom i partijskim zapošljavanjima je nastavljeno, bukvalno imamo svaki dan raspodjelu funkcija po dubini. Mislim da je to, uz EU integracije, ostavilo snažan pečat na građane i na njihova očekivanja, jer su očekivali da se promjeni praksa stara 30 godina”, naveo je Radović.

Kazao je i da nije unaprijeđenja saradnja sa civilnim sektorom, što kako dodaje, mora biti jedan od prioriteta neke naradene vlade.

Nakon pada i 43 Vlade političke elite, kako navodi, moraju da se uozbilje i otvore dijalog u kojem će prioritet biti reforma u pravosuđu i ispunjavanje EU standarda.

“Mislim da su građani sa pravom zbunjeni i da su izgubili povjerenje, jer su njihova očekivanja bila mnogo veća nego što smo imali rezultate u prethodne dvije godine i toga političke elite moraju biti svjesne”, naveo je Radović.

Radović smatra i da međunarodna zajednica mora aktivnije da se uključi u otvaranje dijaloga u Crnoj Gori.

“Crnoj Gori je potrebna stabina vlada, koja će sprovoditi reforme”, zaključio je Radović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …