Nacionalni parkovi: Uspješna sezona i milionski prihod

Jedna od uspješnijih sezona u Nacionalnim parkovima, domaćinsko upravljanje i temeljna priprema, rezultirali su stabilizacijom finansija i apsolutnom likvidnošću preduzeća, a Parkovi napokon zablistali punim sjajem. Pokazatelji navedenog su ostvareni prihodi za prvih osam mjeseci 2022. godine, u iznosu od oko 1.400.000 eura, iz sopstvenih prihoda i izvanredna posjećenost parkova koja je veća za oko 30% u odnosu na isti period 2021. godine.
Nakon stupanja na funkciju rukovodstvo JP Nacionalni parkovi Crne Gore zateklo je nimalo zavidnu situaciju u finansijskom smislu. Tome svjedoče dugovanja u iznosu od oko 950.000 eura, od kojih su obaveze po osnovu poreza i doprinosa iznosilile oko 850.000 eura, a dugovanja prema dobavljačima bila su oko 100.000 eura.
Domaćinsko upravljanje, stvaranje efekasnih rješenja koje imaju dugoročne pozitivne efekte, održiv ekonomski model, rezultirali su oporavkom i stabilnim finansijama Javnog preduzeća za nacionalne parkove.
U 2022. godini, uspjeli smo da izmirimo sva zatečena potraživanja ka dobavljačima, ušli u proces reprograma poreskih potraživanja, u cjelosti, a zaposlenima omogućili redovnu isplatu zarada. Do kraja godine izmirićemo 220.000 eura zaostalih potraživanja po osnovu poreza i doprinosa i nastaviti redovno da izmirujemo sve tekuće obaveze po osnovu zarada i ostalih potraživanja.
Tokom juna i jula zabilježena je rekordna posjećenost Nacionalnih parkova, što je rezultat dobre pripreme turističke sezone, obogaćivanjem sadržaja turističke ponude i boljom kontrolno-naplatnom evidencijom.
S obzirom da je Javnom preduzeću za nacionalne parkove dodijeljena na upravljanje Ulcinjska Solana, koja godišnje iziskuje trošak od oko 250.000 eura, u mnogome govori da se preduzeće odgovorno I domaćinski ophodi prema svim zaštićenim područjima.
Sve gore navedeno govori u prilog da imamo jednu od najuspješnijih godina poslovanja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, istakao je direktor JPNPCG Aleksandar Bulatović.
PR SLUŽBA

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …