DVIJE OPCIJE: Ibrahimović premijer ili stara većina

Za rješavanje političke krize nastale nakon pada Vlade Dritana Abazovića trenutno se razmatraju dvije opcije, a jedna je da se uz manjinsku podršku Demokratske partije socijalista (DPS) formira izvršna vlast koja bi radila na pripremi izbora i čiji bi mandatar bio lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović.

Iz BS-a za “Vijesti” kažu da je ta mogućnost na nivou ideja i spekulacija, ali ističu da je bilo razgovora o prevazilaženju krize, da je državi potrebna stabilna Vlada zbog teške jeseni koja predstoji i da bi se o mogućnosti ulaska u priču oko izvršne vlasti upustil kada vide platformu za to.

Druga opcija je da “stara parlamentarna većina” formira novu vladu i za nju se zalaže Demokratski front, čiji su se zvaničnici trudili i da na dan rušenja Abazovićeve Vlade to spriječe i izdejstvuju rekonstrukciju. Od toga nisu odustali, pa se u tom kontekstu razmatra i politička sudbina predsjednice Skupštine Danijele Đurović (Socijalistička narodna partija), potvrđeno je “Vijestima” nezvanično u DF-u. Za petak 2. septembar zakazana je sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu je inicijativa za njenu smjenu.

Jedan od sagovornika Vijesti rekao je da DF pokušava da organizuje parlamentarnu većinu iz avgusta 2020. godine, kada je srušena trodecenijska vlast DPS-a.

”Sve drugo nas ne zanima”, rekao je izvor.

O predlozima Fronta danas bi, kako je rečeno “Vijestima”, trebalo da govori lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić. Pres konferencija je u 12 sati.

Vlada Dritana Abazovića srušena je u noći između 19. i 20. avgusta, a za formiranje nove za sada u parlamentu ne postoji potrebna većina. Demokrate ponavljaju da neće sa DPS-om, DF takođe, dok GP URA i SNP neće s Demokratama. DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima takođe nema 41 glas za izbor vlade.

Kada je u pitanju prva opcija, da Ibrahimović obezbijedi parlamentarnu većinu, ideja je slična onoj prilikom formiranja Vlade Dritana Abazovića. Da u Vladi budu svi sem Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije.

Front za idejne tvorce koncepta nije poželjan zbog proruske orijentacije, a URA i SNP zbog insistiranja na usvajanju i potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom što je i srušilo izvršnu vlast.

Vjeruje se da bi se teško našli argumenti za odbijanje mandatara iz BS-a, jer predstavnike manjina svi žele u vladi. Sagovornik je rekao da je to plan DPS-a, čiji je BS već tradicionalni partner, te da se o ponudi odavno razgovara posredno i sa Demokratama.

Njima, međutim, to rješenje nije prihvatljivo.

”Već smo jasno saopštili stav Demokrata. Niti ćemo u koalicije sa DPS-om, niti u kombinacije u koje su ušle URA i SNP sa DPS. Još jasnije je da premijer mora doći iz pobjedničkih izbornih lista, sve ostalo je izigravanje demokratije i izborne volje građana”, poručio je šef Poslaničkog kluba “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …