Abazović sa Vučićem, povod „Vinska vizija – Otvorenog Balkana“

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović putuje 1. septembra u Beograd, gdje će na poziv organizatora učestvovati na Međunarodnom sajmu vina ,,Vinska vizija – Otvoreni Balkan“.

Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative ,,Otvoreni Balkan“, koja nema podršku crnogorskog parlamenta.

Sajmu će, kako je najavljeno, od lidera Zapadnog Balkana prisustvovati predsjednici Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kao i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je ,,Vinska vizija – Otvoreni Balkan“ jedan od prvih zajedničkih koraka u konkretizaciji ideja i strategije ,,Otvorenog Balkana“.

Vladi Dritana Avazovića je 19. avgusta izglasano nepovjerenje, a 48 poslanika koji su glasali za smjenu Vlade se protive bilo kakvim aktivnostima u okviru ,,Otvorenog Balkana“ uključujući najjaču parlamentarnu stranku DPS, ali i Demokrate Alekse Bečića.

Potez Abazovića je suprotan političkoj praksi: nije uobičajeno da premijer Vlade u tehničkom mandatu povlači poteze koji Crnu Goru približavaju toj inicijativi.

– Najavljeno je da će manifestacija okupiti izlagače iz regiona, ali i iz cijelog svijeta. Sajam će biti održan od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu. „Vinska vizija – Otvoreni Balkan“ jedan je od prvih zajedničkih koraka u konkretizaciji ideja i strategije „Otvorenog Balkana“. Ova manifestacija je plod zajedničkog rada tri države i idealna prilika ne samo da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svjetskoj mapi vinskih tura, već i da se naše zemlje bolje i lakše utvrde na svjetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija – poručila je Matić.

Crna Gora je preko premijera Abazovića u svojstvu gosta prisustvovala samitu te inicijative u Ohridu početkom juna.

Abazović je ranije izjavio da je za njega inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ čedo Berlinskog procesa i da je riječ o dva kompatibilna procesa.

– Oni podrazumijevaju ekonomsku saradnju, rad, da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični. Interes Crne Gore je ključan u dva aspekta – politička i ekonomska stabilnost – kazao je Abazović.

Dodao je da Crna Gora može izabrati i da bude zatvorena država, ali je upozorio da je to neće nigdje odvesti.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …